Deputații Constantin-Cătălin Zamfira, George-Gabriel Vişan și Ilie Dan Barna, membri ai Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), au participat, în perioada 19-20 octombrie 2017, la cea de-a 49-a reuniune a Comisiei economice, comerciale, tehnologice și de mediu a APCEMN, care a avut loc la Tirana, în organizarea Parlamentului Albaniei.

În intervenția sa în cadrul Adunării, Constantin-Cătălin Zamfira, deputat PSD în Circumscriptia electorală nr. 25 Ilfov a avut o intervenție în care s-a referit la proiectul de infrastructură ELI-NP, ”care va fi cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume, și va consta în studiul fizicii fotonucleare, fiind alcătuită dintr-un laser de foarte mare intensitate”. „Această combinație unică de experimente va permite ELI-NP să acopere un număr mare de subiecte de cercetare în domeniul fizicii fundamentale, fizicii nucleare și astrofizicii, precum și în domeniul științei materialelor, al managementului materialelor nucleare și științelor vieții”, a explicat oficialul român.

Constantin-Cătălin Zamfira, deputat PSD de Ilfov, face lobby pentru laserul de la Măgurele

ELI-NP este situat în Măgurele, la numai 12 km de centrul Bucureștiului și are cea mai mare vizibilitate științifică din România, cu cinci institute naționale de cercetare și dezvoltare (științe nucleare, laser, plasmă și spațiu, fizica materialelor, optoelectronică, seismologie), o universitate de fizică și două companii de inginerie.

În finalul discursului, Cătălin Zamfira a precizat că ELI-NP este supravegheat de Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), institutut care contribuie cu aproape 10% la producția științifică națională.

Agenda reuniunii a inclus, printre altele, dezbateri pe marginea proiectului de raport și rezoluție cu tema „Dezvoltarea de sisteme naționale de inovație în țările membre ale OCEMN”.
În intervenția sa pe această temă, Dan Barna a vorbit despre Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014 – 2020, care va sprijini, prin instrumente specifice, dezvoltarea parteneriatelor public-public și public-privat. Deputatul a adus în discuție și direcțiile care trebuie avute în vedere pentru implementarea Programului Operațional de Competitivitate 2014-2020, finanțat din fonduri structurale și a prezentat stimulentele fiscale pentru activitățile de cercetare-dezvoltare. În concluzie, parlamentarul a precizat că, „într-o Europă în care perspectivele politice naționale trebuie să facă față unor noi provocări precum terorismul sau migrația, domeniul cercetării și inovării ar putea și ar trebui să fie platforma pentru o cooperare consistentă și reală între țările noastre. Și APCEMN este cu siguranță una dintre aceste platforme.”
La rândul său, George Visan a susținut o alocuțiune, aducând în discuție proiectul DANUBIUS-RI.
„DANUBIUS-RI va fi centrul de distribuție al infrastructurii de cercetare care adună la un loc expertiză de top la nivel mondial și furnizează o gamă largă de sisteme fluviu-mare, facilități și experiență în domeniu, armonizează informația și devine o platformă pentru studiu interdisciplinar. Astfel, prin educație si formare, va furniza răspunsuri la întrebările pe care le avem cu privire la managementul sustenabil și protecția mediului înconjurător. Infrastructura de cercetare va cuprinde un Hub și un Centru de Date, ambele situate în România, un Birou de Transfer Tehnologic în Irlanda și mai multe centre de expertiză și situri naturale pentru observare peste tot în Europa. Hub-ul românesc va oferi leadership, coordonare, dar și capacități cheie științifice, educaționale și analitice”, a precizat deputatul.