Corul Symbol, care aduce o notă de unicitate în peisajul muzical românesc și care va reprezenta România la Eurovisionul Coral ediția 2018, își mărește colectivul. În vederea cooptării de noi membri, sâmbătă, pe 13 ianuarie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, în Amfiteatrul I. G. Coman, se va organiza o selecție a celor ce doresc să facă parte din grupul muzical.

 

Selecția va avea loc între orele 12.30 și 14.30. Se pot înscrie băieți cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani și fete între 10 și 18 ani. Potrivit basilica.ro, concurenții vor fi testați pentru următoarele aptitudini: – auz muzical și simț ritmic; – memorie muzicală; – voce frumoasă și plăcută; – deprinderi elementare de solfegiu. Fiecare candidat trebuie să știe să interpreteze cel puțin două piese (religioase, laice, colinde, patriotice, muzică ușoară etc.).

Premii importante în România și în străinătate

Corul Symbol a fost înființat la data de 18 septembrie 1990 de profesorul Jean Lupu, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Craiova. Fiind conceput să se axeze în special pe muzică religioasă, fondarea grupului a fost susținută și binecuvântată de Părintele Patriarh Teoctist. În prezent, repertoriul corului este divesificat și bogat, cuprinzând muzică bisericească bizantină,  piese corale bisericești a diferiți compozitori români și străini (precum a fost în starea sa incipientă) și numeroase prelucrări de folclor românesc, respectiv diferite piese de muzică clasică, atât românească cât și universală. Corul este format mai ales din studenți și elevi, precum și dintr-un număr restrâns de absolvenți ai unor facultăți. Dirijorii corului sunt profesorul Jean Lupu (fondatorul corului) și Luminița Guțanu (doctor în stilistică muzicală). În toți acești ani, corul a câștigat numeroase premii în țară și în străinătate, la diverse evenimente muzicale, festivaluri și concursuri, respectiv în diferite turnee muzicale. I-au fost atribuite foarte multe distincții și i-au fost acordate vaste dedicații. De exemplu, la aniversarea unui deceniu de rodnică activitate în slujba artei, corului „Symbol” i-a fost dedicată cartea monografică „Prin muzică spre Dumnezeu”, sub semnătura Doinei Popa-Scurtu. Accesând site-ul www.symbol-chorus.ro găsiți toate informațiile de care aveți nevoie cu privire la Corul Patriarhiei, devenit în scurt timp simbol al României.