Data de 15 ianuarie – la care s-a născut Mihai Eminescu – nu a trecut nici în acest an fără a fi marcată cum se cuvine de Casa Corpului Didactic Ilfov. Astfel, de Ziua Culturii Naționale, la sediul CCD Ilfov, din Brănești, elevii au aflat lucruri interesante despre poet și au participat la vernisajul expoziției ”Cărți frumoase, daruri prețioase”.
Articol apărut în nr. 386 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Cărțile cu autograf, aflate în colecția bibliotecii CCD Ilfov, au rămas expuse pentru a fi admirate pe perioada întregii săptămâni. Și este vorba despre un patrimoniu deloc de neglijat, dacă ne referim doar la cele 50 de titluri expuse, care au mențiuni speciale – gânduri și urări de bine – din partea autorilor lor: profesori, autori de carte școlară și beletristică, experți, specialiști cercetători în diferite domenii, colaboratori, formatori la cursurile susținute la DDC Ilfov.
Săptămâna s-a încheiat cu organizarea unei activități metodice – ”Recitindu-l pe Eminescu”, care a avut loc la Casa de cultură ”Tudor Arghezi”, din Chitila, activitate la care au fost invitați profesori de Limba și literatura română, bibliotecarii școlari, responsabilii centrelor de documentare și informare din Ilfov. În deschiderea programului, directorul Școlii nr. 1 ”Ion Vișoiu”, din Chitila, prof. dr. Ștefania Duminică, a mulțumit invitaților pentru prezență și i-a rugat să urce pe scenă pe elevii-artiști care au pregătit scurte momente de recitare, dar și de interpretare pe muzică a versurilor eminesciene. Poezia ”Revedere” a fost recitată de Corina Adam, din clasa a IV-a, după care, versurile au fost redate muzical de Ansamblul ”Dorulețul”. Au urmat ”Atât de dulce”, spusă de Ileana Ciucă, din clasa a VIII-a și versiunea muzicală ”Pe lângă plopii fără soț”, după care a venit rândul elevelor Ioanei Cojocaru, din clasa a IV-a, cu ”Somnoroase păsărele” și Denisa Scorici, din clasa a VI-a, cu ”Ce te legeni…”. Din nou, ”Dorulețul” a încântat cu o versiune inedită a poeziei ”Mai am un singur dor”, iar finalul secțiunii de recitare a aparținut elevei Cristi Chișamera, care a prezentat publicului un fragment din ”Scrisoarea III”.
”Eminescu, identitate și semnificații”
Momentul artistic s-a încheiat cu o suită folclorică interpretată de ”Dorulețul”, după care, în partea a doua a programului a urmat Aureliu Goci – profesor, editor, eseist, critic și istoric literal – care și-a lansat cea mai recentă carte scrisă de domnia sa și publicată – ”Eminescu, identitate și semnificații”. Criticul Alexandru Piru aprecia la adresa colegului său că, ”(…) Cu Aureliu Goci și colegii lui de magistratură critică începe să se configureze a cincea generație de critici maiorescieni, susținătoare a principiului estetic exclusiv în evaluarea literaturii. (…) Nu există vreo lucrare a sa, o cronică, o recenzie oricât de concisă, în care să nu descoperi o idee atractivă, un gând inedit, o asociație surprinzătoare, o frază scânteietoare, ieșită din comun și din registrul comunicării obișnuite (…).”
Invitații au vorbit, pe rând, despre cartea criticului Goci, a urmat apoi o sesiune de întrebări și răspunsuri, iar la finalul întregii activități metodice s-au făcut multe poze de grup în cadrul sesiunii de autografe oferite cu generozitate de către autor.