Potrivit Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017 – 2019, publicat în cursul anului trecut, cuantumul primei de casare pentru Programul „Rabla” va rămâne la 6.500 de lei și în 2018, pentru fiecare autovehicul uzat dat spre casare. În schimb, ecobonusurile acordate în cazul achiziţionării unui autovehicul hibrid/electric se pot cumula.

Documentul prevede că pro­gramul va avea un caracter multianual, fiind gândit pe o perioadă de trei ani, interval care se va încheia în decembrie 2019. Finanţarea programului „Rabla” se realizează din veniturile Fondului pentru mediu, și se derulează în limita creditelor de angajament și bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetele anuale ale Fondului pentru mediu, aprobate conform legii.

Praguri maxime la emisiile de CO2

Prima de 6.500 lei se va acorda în funcţie de cantitatea de emisii de CO2/km generată de către sistemul de propulsie al autovehiculului nou, în regim de funcţionare mixt. Deci, noutatea este că, începând din 2017, se introduc praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziţia cărora se poate obţine prima de casare.

Astfel, în anul 2018 se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km, iar 2019 se va acorda pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează cel mult 120 g CO2/km.

De asemenea, la prima de casare obișnuită se poate adăuga un ecobonus, în următoarele condiţii: valoare de 1.000 lei în 2018, la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt; valoare de 1.000 de lei, dar la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km în regim de funcţionare mixt.

În plus, la fiecare autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se poate acorda un ecobonus în valoare de 1.700 lei.

Ecobonusurile se pot cumula

O precizare importantă făcută în documentul citat este că, în situaţia în care sistemul de propulsie al autovehiculului nou îndeplinește una dintre caracteristicile amintite mai sus, ecobonusurile se pot cumula.

De asemenea, proprietarul poate achiziţiona mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind în acest mod de mai multe prime de casare.

Totodată, prin intermediul extensiei „Rabla Plus”, atât persoanele fizice, cât și cele juridice pot accesa fondurile alocate pentru achiziţionarea de mașini ecologice, prietenoase cu mediul. În acest sens, la jumătatea lunii ianuarie a acestui an,
într-un proiect de Ordonanţă, publicat spre consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului, se propune ca autorităţile și instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare și subordonare, să poată achiziţiona, prin Programul „Rabla Plus”, autoturisme ecologice noi la o contravaloare în lei de maximum 35.000 de euro (fără TVA) pentru fiecare mașină, sumă aproape dublă faţă de cea stabilită în prezent.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.387