Deși acest lucru se întâmplă peste tot în Europa, în România persoanele fizice nu pot în prezent să producă energie și să o livreze în reţea, întrucât Ministerul Finanţelor nu a identificat modul în care poate fi impozitată această activitate, a declarat vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o dezbatere publică pe tema unui proiect de ordonanţă al ANRE privind preţul pentru energia produsă de persoanele fizice în centrale din surse regenerabile mai mici de 100 kW.

El a amintit că Legea 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile prevede că „persoanele fizice care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 100 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în reţeaua electrică aparţinând operatorilor de distribuţie concesionari, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic al reţelei electrice”.

Regimul fiscal este neclar

„Nu ne este clar care va fi regimul fiscal pentru persoanele fizice care produc energie și o livrează în reţea. Am iniţiat discuţii cu Ministerul Finanţelor, dar încă nu au fost luate măsuri pentru a elimina aceste bariere. Astfel că, până la identificarea acestora, cine vrea să facă acest lucru trebuie deocamdată să fie persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală”, a spus oficialul ANRE.

Prezent la dezbatere, Dan Sorin Mărgineanu, o persoană fizică care a instalat panouri fotovoltaice pentru a-și acoperi o parte din consum, spune că așteaptă de câţiva ani o clarificare a situaţiei, astfel încât factura plătită furnizorului de energie să se compenseze cu cantitatea de electricitate pe care o livrat-o în reţea.

„Am o investiţie începută în 2015. Anul trecut am finalizat, am introdus în reţea 2.000 de kWh, am consumat 3.200 de kWh, pe care i-am plătit la zi, dar pentru cei 2.000 nu am niciun răspuns. Am făcut petiţii la ANRE, de unde mi s-a spus să mă înregistrez PFA sau să aștept modificarea legii. Ne chinuim așa de vreo șase ani, oare de ce nu facem ca în alte ţări europene? Când nu reușești, soluţia e să-i copiezi pe unii care au reușit”, a spus el.

ANRE, „între ciocan și nicovală”

Viorel Alicuș, director în cadrul ANRE, a arătat că instituţia pe care o reprezintă este cumva „prinsă între ciocan și nicovală”, în condiţiile în care legea obligă autoritatea să implementeze legislaţia secundară prin care o persoană fizică să poată livra energie în reţea, însă Codul fiscal nu permite acest lucru. „Am transmis scrisori la Finanţe și încercăm să insistăm, astfel încât această problemă să devină mai flexibilă și mai puţin birocratică, adică să eliminăm obligaţia de a fi PFA, ci pur și simplu ca persoană fizică. Deja avem o legislaţie pentru micii producători agricoli și așa cum s-a putut acolo credem că se poate și aici”, a arătat Alicuș.

La dezbaterea organizată de ANRE nu a participat niciun reprezentant al Ministerului Finanţelor.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.389