Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit în perioada 2015 – 2018 solicitări de finanțare pentru investiții în exploatațiile agricole în valoare de 1,536 miliarde de euro, depuse de către 3.625 de fermieri.

Dintre acestea, AFIR a selectat pentru finanțare 1.617 proiecte de investiții, în valoare de 739,8 milioane de euro și a semnat, până în acest moment, 1.454 contracte de finanțare în valoare de 556,9 milioane de euro.

Finanțarea proiec­te­lor de investiții în ex­ploa­tații agricole este asigurată de AFIR prin submăsura 4.1 (Investiții în exploatațiile agricole) din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Alocarea financiară, disponibilă fermierilor prin această linie de finanțare pentru întreaga perioadă de programare, este de 790 milioane de euro pentru toate cele patru componente: sector vegetal, zootehnic, zonă montană și ferme de familie.

Peste 1.000 de ferme au fost modernizate

„Sprijinul financiar nerambursabil pe care îl acordăm beneficiarilor noștri a dus la înființarea și modernizarea până în prezent a 1.040 ex­ploa­tații agricole vegetale, a 89 de ferme de creștere a bovinelor de lapte, 55 de ferme pentru bovine de carne, a 86 de ferme mixte, a 50 de ferme horticole, a 34 de ferme de păsări, a 24 de ferme de porcine. Pentru investițiile realizate până acum prin submăsura 4.1, AFIR a decontat plăți în valoare totală de 295 milioane de euro. Investițiile de acest tip sunt deoasebit de importante pentru a aduce sectorul agricol la nivelul de competitivitate pe care îl presupune apartenența la piața comună europeană, iar indicatorii de realizare sunt un argument clar privind progresul înregistrat de România în acest sens” a declarat Daniel Crunțeanu, directorul general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Investiții multiple pentru exploatațiile agricole, prin submăsura 4.1

Prin proiectele de investiții finanțate prin submăsura 4.1, fermierii realizează construcții des­tinate activității productive, inclusiv căi de acces în fermă, irigații și ra­cordarea exploatației la utilități, modernizează și dotează ferma cu maşini, utilaje şi echipamente noi, în limita valorii de piaţă a bunului respectiv. De asemenea, finanțarea proiectelor asigură construirea, amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și comercializare, precum și alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanț alimentar integrat.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.396