A fost o adevărată sărbătoare a concursurilor de alegări și ciclism, probe specifice ale acestui sport care capătă, pe zi ce trece, tot mai mulți competitori.
Peste 600 de concurenți, din toată țara, s-au aliniat la starturi. Echipajele medicilor de ambulanță, ale jandarmilor, poliției și voluntarilor au asigurat cele mai bune condiții de desfășurare a întrecerilor.
Articol apărut în nr. 400 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Duatlon Buftea – „reper al primăverii”
S-a întâmplat iute. O bătaie pe umăr, voinicească. „Salut bătrâne! Ce mai faci”?, a exclamat el, exuberant. M-a strâns în braţe. Era aprins la faţă. Trăgea aer în piept, cu nesaţ. Fuseserăm colegi de redacţie, în urmă cu peste 15 ani. L-am știut dintotdeauna un împătimit al drumeţiilor, bicicletei, cortului la iarbă verde și, în general, vieţii pline de mișcare. I-am răspuns, pe negândite: „Concurezi? Alergi și dai la pedale? Nu-ţi mai ajunge Bucureștiul”?, de parcă nu-l vedeam cu număr pe tricou. „Ba, bine că nu”, rosti el, între două răsuflări. Dar, mă voi muta aici. Buftea e un loc de aur. Spațiile citadine îngrijite, vecinătatea lacului și, mai ales, oamenii”.
Apoi, a clipit într-un fel și a continuat cu umor: „Fii însă atent la argumentul suprem! Orașul ăsta dă cu-adevărat tonul anotimpurilor. Iar de câțiva ani, competiția „Pegas Duatlon Buftea” e reperul primăverilor mele. Nu mai am încredere în calendar. Vremea e capricioasă și are mofturi extreme. Deci, pentru mine, dacă e duatlon, cu certitudine că primăvara și-a instalat pe deplin forțele vitalității. Înțelegi? Pa! Am plecat”… Și, într-o clipă, a dispărut. Am rămas cu o carte de vizită în mână.
Probe și categorii de concurs
„Pegas Triatlon Club”, organizatorul competiției, a fost permanent la fața locului, prin președ. Tudor Buțu, vicele Cosmin Rogoveanu și membrii asociației. Ei s-au ocupat de toate detaliile evenimentului. Coorganizator a fost Primăria orașului, condusă de Gheorghe Pistol, Consiliul Local, cărora li s-a alăturat Federația Română de Triatlon (FRTRI), reprezentată de președ. Peter Klosz.
Probele pentru sportivii maturi au măsurat 5 km de alergare, apoi 20 km la ciclism și 2,5 km, din nou, pentru alergare. Categorile de concurs au fost: Open individual fem./masc. și Ștafete fem., mixt și masc.
Clasificarea pe vârste a cuprins: cadeți (14-16 ani), juniori (17-19 ani), apoi, la diferențe pe grupe de 5 vârste – pentru ceilalți competitori (de la 20 de ani la peste 60).
Crosul copiilor
Bineînțeles că starturile celor mai mici concurenți, copiii, au determinat cele mai aprige și susținute încurajări din partea galeriilor de suporteri. Au arătat o mare însuflețire toți competitorii de peste 3 ani, unii chiar au fost însoțiți pe traseu de părinții lor. Iar medaliile cucerite s-au alăturat pungilor cu dulciuri și sucuri naturale de fructe.
Alte detalii
Cosmin Rogoveanu a precizat: „Cu o zi înaintea competiției, ne-am organizat în Capitală pentru a asigura înscrierile și preluarea kit-urilor de concurs de către concurenții bucureșteni și din țară. Iar la Buftea, pentru localnici.
«Pegas Triatlon Grup» s-a bucurat de sprijinul Primăriei orașului Buftea (coorganizator), în special a edilului său Gheorghe Pistol, cărora și s-a alăturat Federaţia Română de Triatlon (FRTRI), cu președ. ei, Peter Klosz.
Am avut un parteneriat notabil cu Palatul Știrbey, Tipografia Silkat și, iată, Jurnalul de Ilfov o prezență nelipsită de la evenimentele noastre. Apoi, am fost susținuți de firmele Sloop, Gold Nutrition, Tentsile, care au oferit premii în produse și vouchere. Pe această cale, le mulțumim tuturor pentru sprijin”.
Peter Klosz a amintit că: „Duatlonul de la Buftea este prima competiție cu care deschidem sezonul anului. De aceea, este foarte important să aflăm și nivelul de pregătire al sportivilor din lotul național, cărora federația noastră le va finanța participarea în confruntările internaționale”.
Cuvinte calde, onorante
Gheorghe Pistol, edilul orașului, ne-a declarat: „Ne bucurăm că au venit la această competiție națională atât de mulți sportivi. Ea a fost inițiată de Asociaţia «Pegas Triatlon Grup», alături de care noi, primăria, suntem coorganizatori. E minunată opțiunea lor de a concura în orașul nostru. Finalitatea competiţiei este să încurajăm mișcarea fizică pentru întărirea sănătății, să dezvoltăm spiritul de competiţie și fair-play. Oricare asemenea eveniment are părţi bune. Mă refer la bucurie, la relaxare. Dar, este adevărat și faptul că întâlnim momente neașteptate, de tensiune, cu răsturnări de situaţii, cu pronosticuri bine anticipate sau nu. Dar, în final, toate au ca rezultat o experienţă inedită, cu trăiri speciale, adică un spectacol puternic emoţional și pe care îl dorim persistent, în memoria tuturor”.