Credincioșii au participat și la slujba Parastasului pentru eroi

În Ziua Înălțării Domnului la Cer, în comuna Gruiu, s-au înălțat și sufletele eroilor din localitate, căzuți la datorie pe câmpurile de luptă. Cu inimile pline de rugăciune şi de dragoste, numeroşi localnici, în frunte cu primarul Ion Samoilă şi viceprimarul Gheorghe Ghiulea, i-au omagiat și le-au adus nepreţuită recunoștință.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 403, ediția print

Localnicii din Gruiu, au avut joi, 17 mai, întâlnire cu istoria. Vârstnici care au trăit momente cumplite pe câmpul de luptă, bătrâne cărora frontul le-a răpit soții mult prea devreme și pentru totdeauna, tineri însetați de cunoașterea trecutului neamului, prunci care abia fac primii pași prin viață au luat parte la manifestările dedicate Zilei Eroilor care au avut loc în biserici şi la monumentele comemorative. Alături de primarul Ion Samoilă şi de viceprimarul Gheorghe Ghiulea, au fost consilierii locali, preoții și militarii aflați în misiune şi toţi cei ce au ţinut să aducă un pios omagiu ostașilor care, plecaţi de tineri din vatra satului, şi-au apărat ţara şi credinţa, cu demnitate, jertfindu-se pe ei. În toate bisericile din Gruiu, clopotele au sunat, la unison, în memoria eroilor neamului, încă de la primele ore ale zilei. La fiecare monument ridicat în cinstea lor, fiecare preot paroh a oficiat un ceremonial religios. Slujbele de pomenire au fost urmate de împărţirea pachetelor cu alimente tradiţionale, dăruite din partea Primăriei şi a Consiliului Local şi depunerea de coroane de flori, de către primar şi viceprimar.

Părintele Mircea Ioniţă, parohul Parohiei cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, din Gruiu: “Dumnezeu să dăruiască pace în România!”

“Aşa cum este obiceiul, în fiecare an, Ziua Eroilor este prăznuită odată cu Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos. Dimpreună cu bucuria duhovnicească a încheierii misiunii pământeşti a Mântuitorului şi şederii Lui de-a dreapta Tatălui, în Împărăţia Cerească, avem şi sfânta bucurie de a-i aminti pe cei care s-au jertfit pentru libertatea, demnitatea, pentru zilele binecuvântate pe care ni le-a dat Dumnezeu, de pace şi unitate naţională. La această frumoasă prăznuire, alături de enoriaşii noştri, aşa cum ­ne-a obişnuit în fiecare an, a fost şi domnul primar, reprezentantul unităţii comunei noastre. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască pace în România, înţelegere, linişte şi potolirea tuturor vrăjmăşiilor şi uneltirilor care strică dragostea şi unitatea dintre români!”, a spus părintele Mircea Ioniţă, parohul Parohiei cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, din Gruiu.

Ion Samoilă, primarul comunei Gruiu: “Am făcut parastase la toate monumentele. Acolo flacăra veşnică ne aminteşte de sacrificiul eroilor”

“Este o datorie sfântă, o onoare şi o cinste să ne comemorăm eroii decedaţi în timp. Avem 113 ostaşi, fii ai satului, căzuţi pe câmpurile de luptă în ambele Războaie Mondiale. I-am pomenit în toate bisericile din comuna noastră, am făcut parastase şi am depus coroane de flori la toate cele şase monumente pe care le-am ridicat în cinstea lor, pentru că acolo flacăra veşnică ne aminteşte de sacrificiul lor pentru libertatea noastră”, ­ne-a spus Ion Samoilă, primarul comunei Gruiu. În cadrul manifestărilor dedicate eroilor neamului, în memoria acestora şi pentru ocrotirea localnicilor, a fost sfinţită o nouă troiţă impunătoare. Troiţa a fost ridicată şi dăruită sătenilor prin bunăvoinţa unor credincioşi inimoşi, în frunte cu primarul Ion Samoilă şi cu viceprimarul Gheorghe Ghiulea. Aceasta se află sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Izvorâtorul de Mir.

Preoţii au sfinţit un nou loc de închinare şi rugăciune

Odată cu sfinţirea monumentului, credincioşii din Gruiu şi toţi cei ce vor avea drum spre intrarea în satul Şanţu Floreşti mai au un loc de închinare şi de rugăciune. “Greutăţile vieţii m-au apropiat de biserică şi de credinţa în Dumnezeu. Urmez calea credinţei de 32 de ani. Nici în cele mai grele momente, din viaţa mea nu am renunţat la credinţa mea şi la dorinţa de a face ceva bun pentru oamenii locului. Aşa am luat iniţiativa de a ridica această troiţă, a patra la număr, care să vină în ajutorul credincioşilor din comuna noastră, şi nu numai. Este un semn de aducere aminte de Dumnezeu şi un îndemn la rugăciune”, ­ne-a spus ­Gheorghe Crăciunescu, epitropul bisericii cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.