Omagiu celor căzuţi pentru ţară și credinţă

Ca în fiecare an, la sărbătoarea Înălţării Domnului, îi omagiem cu pietate pe cei care s-au jertfit pentru apărarea pământului strămoşesc. Iar în anul Centenarului, această dublă însemnătate pune în lumină cele mai adânci semnificaţii ale sacrificiului. De Ziua Eroilor, la Ştefăneştii de Jos, încinta monumentului dedicat lor a devenit un spaţiu sacru al comemorării contemporane. Comunitatea locală i-a celebrat cu gratitudine pe cei căzuţi pentru ţară, credinţă şi unitate naţională, în confruntările ultimelor Războaie Mondiale.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.403

Festivitatea zilei de joi, 17 mai, a adunat o numeroasă asistenţă.  Iar programul bine alcătuit a conturat o stare de spirit, minunat evocatoare a recunoştinţei datorate eroilor neamului.

Ceremonie specială

La întreaga desfăşurare a comemorării au participat locuitori ai comunei, familii cu bunici, nepoți și copii, preoți, profesori, școlari, instrumentiști de fanfară. Primăria, condusă de edilul Ionel Robert Ştefan, și-a onorat rolul de principal organizator al solemnităților și întreaga lor desfășurare.  Vicele Mircea Gheorghiţă s-a alăturat consilierilor locali, administratorului public Andreea Gafton și altor colegi.

La loc de cinste, s-au aflat prezenți veterani şi urmaşi ai acestora.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național.

A urmat o ceremonie religioasă deosebită, de veșnică pomenire, susținută de preoții Marcel Matache – Parohia „Sf. Nicolae” – Ştefăneştii de Sus, Aurel Mateescu – Parohia „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Ştefăneştii de Jos și Dumitru Florea – Parohia Boltaşu, Ştefăneştii de Jos.

Din cuvântul edilului

Primarul comunei a rostit un discurs în care a conturat valoarea de simbol a evenimentului. Iată, succint, câteva din ideile exprimate:

„Azi, 17 mai, avem trei motive de sărbătoare a credinței și izbânzilor naționale: Înălţarea Domnului Iisus Hristos la Ceruri, comemorarea Eroilor Neamului și bucuriile împlinirii celor 100 de ani de la Marea Unire. Închinăm acest omagiu tuturor celor căzuți pe fronturi de luptă, ca noi să ne bucurăm astăzi de libertate, să transmitem patrimoniul credinței străbune, care a contribuit de­cisiv la dobândirea și păstrarea independenţei țării. Pentru toate acestea ne exprimăm preţuirea şi recunoştinţa faţă de bravii veterani de război ai comunei noastre, păstrându-i pentru totdeauna în memoria generaţiilor.

Vă mulţumesc tuturor pentru prezenţă și susţinerea pe care ne-aţi oferit-o şi ne-o daţi în continuare.

Doamne ajută şi Hristos s-a înălţat!”

Un excelent program artistic

Peste 70 de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 1, condus de dir. Ștefan Cristian,  au susţinut recitaluri artistice, program intitulat sugestiv „Pe lespedea eroilor”. Înveșmântați în costume naționale și dirijați de prof. Gabriel Anghel, ei au interpretat cu însuflețire cântece eroice de luptă, piese corale de neuitat. Iar  colajul de poezii patriotice a adăugat un plus de expresivitate artistică. S-au ocupat de îndrumarea recitatorilor prof. Ioana Grigore, Vasilica Birjaru și Simona Gheorghe. Iar fanfara a completat armonia evocatoare a omagiului eroilor.

Respect și ocrotire

Coroanele de flori, așezate la frontispiciul Mo­­numentului Eroilor au fost depuse din partea Primăriei, Consiliului Local și a primarului comunei, în nume personal. După care, conform tradiției, au fost împărțite coșuri cu alimente și ajutoare materiale, oferite veteranilor comunei și urmașilor acestora.

Omagierea de la Ște­făneștii de Jos a demonstrat cât de importantă e păstrarea memoriei celor căzuți pentru credință, neam și țară.