Ziua Copilului s-a transformat la Balotești într-o eveniment cu totul inedit, organizatorii dând dovadă de inspirație și originalitate când s-au gândit să conceapă o formulă menită să asocieze valențe istorice unei sărbători dedicate celor mici. Primăria comunei Balotești și Asociația Valahii au oferit, de 1 iunie, un spectacol eveniment în dar, copiilor și publicului din comuna Balotești, găzduit de complexul Laguna Verde, destinația perfectă pentru orice sărbătoare, mai ales în familie.

Astăzi a apărut nr. 405 al Jurnalului de Ilfov!

Pentru că educația este una dintre cele mai importante valori, organizatorii au decis ca de 1 iunie, cu ocazia Zilei Copilului, să sărbătorească un subiect de importanță istorică, cum este Centenarul Marii Uniri, printr-un  spectacolul ecvestru ”Visul de Aur al României”, prezentat de Asociația Valahii împreună cu actorii cascadori și cei 7 cai ai lor – Filimon Iordache, calul Sheikh – dresor înaltă școală ecvestră și cascador, Vlad Iacob, pe calul Domino – cascador, Mohammed Jbara (Sultan), pe calul Samir – actor cascador, Florin Barcun – pe calul Apollo – cascador, Marilena Hristache, calul Mient – dresor de cai, Mihai Ioniță – cascador, Alex Jbara – călăreț profesionist, cu calul Esseli.

”Momente de amuzament, dar și un conținut educativ vor putea clădi în generațiile în formare ființe armonioase, fericite și conștiente de moștenirea istorică cu care ne mândrim. Calul, prin Asociația Valahii, este din fericire prezența care va înnobila această misiune a noastră”, și-au prezentat Valahii demonstrația.

Câteva minute de istorie

Despre 1 Decembrie 1918, Regina Maria spunea că a fost: „Visul de Aur al României”. Cum s-a înfăptuit Marea Unire? Cine au fost eroii care au condus la realizarea României
Mari? La aceste întrebări, dar și la multe altele, a răspuns actorul Dragoș Stoica, în calitate de povestitor ce a oferit informații emoționante despre istoria României și contribuția unor personalități emblematice din istoria României la făptuirea Marii Uniri, acestea asociindu-se perfect vizualului demonstrațiilor ecvestre ale Valahilor.

Prefectul de Ilfov, Marius Cristian Ghincea, a semnalat încă de la început autenticitatea evenimentului: ”Până la urmă, ce au dat valoare acestei serbări, din Balotești, au fost 5 minute. În timpul unei parade cu cai, cu oameni îmbrăcați în stilul epocii de acum 100 de ani, în uniforme militare, cei care au luptat pentru ca noi să vorbim astăzi în România, cu Transilvania încorporată.  Când au văzut oamenii parada militară
s-au strâns toți. În acea perioadă, un povestitor care a spus pe scurt istoria României, de când a intrat în primul război, Marele Război, cum i se spune. Copiilor le rămân în minte vizual și auditiv elemente importante din istorie, au văzut soldați care au luptat în regimentele din Mărăști, Mărășești și Oituz, s-a făcut și o interpretare a Reginei Maria și a Regelui Ferdinand. Copiii au aflat istoria poporului român din acea perioadă, într-un an centenar. Lucrul cel mai important este să scoți în evidență ce au făcut înaintașii ca să dea un imbold să faci și tu în viitor. Vorbind de drapel, de simbolul național, cu cele trei culori. Nu întâmplător este albastru, galben și roșu. Nu știu câți dintre noi știu că diplomele pe care le emitea Mihai Viteazul aveau cele trei culori. Cineva ar spune că în 1600 nu exista conștiința de a fi român, sau o aveau doar câțiva boieri cărturari, dar faptul că Mihai Viteazul avea cele trei culori, albastru care reprezintă cerul și te gândești la libertate, galben roadele pământului, adică
într-un fel de dreptate adus de faptul că  muncești tot anul și în final ți se face dreptate și culegi roadele, și mai este roșu, reprezentând sângele eroilor. Și prin jertfa lor, noi astăzi putem sărbători un centenar, o zi de localitate, o zi a copilului și poate că ne va insufla și nouă spiritul de a face un lucru mic. Căci din lucruri mici se fac lucruri mari”, a punctat prefectul.

Vorbind de instituțiile publice care fac mai mult sau mai puțin pentru Centenar, prefectul a spus că nu are așteptări de la instituțiile publice, ci de la oamenii simpli, ca măcar în acest an să pună drapelul național pe casă, pe balcon, la geam, în casă. ”Măcar în acest an centenar să mă plimb prin județul Ilfov să văd drapelul. La mulți ani, copiilor!”.

Relaxare și voie bună

Pentru vizitatori, atât adulți, cât și copii, spațiul feeric oferit de Laguna Verde aduce o adevărată încântare a simțurilor. Complexul turistic amplasat la 15 kilometri de Capitală și-a așteptat musafirii pe 1 Iunie, pe lângă spectacolul artistic oferit de  Primăria Balotești   și Asociația Valahii și cu alte surprize. Solista Polina Gheorghe și ansamblul folcloric ”Năframa” au încântat asistența în ritmurile populare, aparițiile scenice alternând cu reprezentații ale unor grupuri și soliști, tineri artiști talentați din Balotești și Săftica, precum corul de copii Sunetul Muzicii, condus de Cristina Manoliu.

Am putut admira o expoziție de mașini de armată și autoturisme retro, toate în stare perfectă de funcționare, între care o Dacia, un Trabant, un Opel Record din anul 1967, acest autoturism fiind cel mai vechi exponat, cât și un Mercedes Cobra. Vedeta motorizată a fost însă un autoturism Packard, marcă americană de automobile de lux, despre care am aflat că a lansat în 1939, prin modelul Packard Super Eight, primul automobil din lume care avea o instalație de aer condiționat.

Și cum îi  stă bine unei petreceri, succesul relaxării de 1 iunie a fost completat de delicii gastronomice propuse într-un  Live Cooking Show oferit de maeștrii bucătari specializați în prepararea grătarelor Radu Zărnescu & Masters of Flames Culinary Division. Fierbinţi, aromate și apetisante, preparatele la grătar au însemnat o experienţă culinară de excepţie, care a mers mânușă cu diverse sortimente de bere sau sucuri.

Câteva rânduri de istorie, în an de Centenar

Regele Ferdinand I al României și Regina Maria a României, două personalităţi emblematice ale istoriei noastre naţionale, doi români adevăraţi, chiar dacă veneau din alte ţări la cârma României.

Regele Ferdinad I, german la origine, a iubit atât de mult România, ţara care l-a adoptat, încât în Primul Război Mondial, a luptat împotriva ţării sale de origine, Germania, pentru ca visul tuturor românilor de eliberare a teritoriilor românești ocupate și de unire a acestora într-un singur stat să se împlinească.

Regina Maria a României a fost suverana cea mai iubită de poporul român și de Armata Română. S-a implicat permanent în treburile ţării, ba chiar istorici și bibliografi au concluzionat că majoritatea deciziilor politice luate de Regele Ferdinand I al României erau direct influenţate de către Regina Maria, soţia sa.

Există voci care spun că România s-a reîntregit în 1918 doar datorită influenţei Reginei Maria în cercurile diplomatice de la Paris, acolo unde s-a reîmpărţit lumea la sfârșitul Primului Război Mondial.

Alături de Armata Română și de dorinţa unanimă a tuturor românilor, Regele Ferdinand I și Regina Maria au avut o contribuţie hotărâtoare la realizarea, în 1918, a statului naţional unitar român. Datele istorice consemnează că peste 100.000 de mii de români s-au adunat atunci la Alba Iulia pentru a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei romanilor: UNIREA. Au venit români din toate cele trei provincii românești.  La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia a fost triumful unei naţiuni. Cu trenul, cu căruţele, călare, pe jos, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore și cu mare bucurie în suflete, românii au trecut Carpaţii pentru a fi părtași la actul Unirii consemnat la Alba Iulia la 1 decembrie 1918.