Conform tradiției, sărbătoarea de 1 iunie, la Periș, a însemnat un eveniment cu peste 4.000 de oameni veseli și frumoși, care s-au distrat, au dansat, au mâncat, au băut, s-au relaxat, iar cei mici, de altfel vedetele principale ale sărbătorii, au așteptat marea captură sau, cine știe, s-au întâlnit chiar cu peștișorul de aur, pe malul Lacului Hermes Periș.

Astăzi a apărut nr. 405 al Jurnalului de Ilfov!

Lacul Hermes Periș se află la 38 de km de Capitală. Ruta de ieșire din București (Băneasa) începe cu Șoseaua București-Ploiești (DN1), traseul intersectând localitățile Otopeni, Balotești, Săftica și Tâncăbești. După intrarea în Tâncăbești, la indicatorul rutier spre Periș, se virează stânga pe DJ101B, se parcurg aproximativ 8 kilometri, se traversează calea ferată și apoi încă 300 metri până la baltă. Așa am primit instrucțiunile organizatorilor pentru a găsi locul cu precizie. Pentru cine avea însă GPS-ul deschis în zonă și s-a lăsat ghidat de acesta, nu mică i-a fost mirarea, vineri dimineața, ca după un drum relaxat și liniștit, ca de weekend, să vadă că traseul de după calea ferată devenea brusc roșu. În ciuda arșiței prognozate de meteorologi pentru 1 iunie, o armată de copii și adulți, se grăbea spre lac pentru că, o știm cu toții, întrecerea a devenit deja o tradiție la Hermes Periș.

Organizatorii Zilei Copilului la Periș, adică magazinul Marele Pescar, Balta Hermes Periș, cu sprijinul Primăriei comunei Periș, au reușit să pună zâmbete pe chipul tuturor copiilor și adulţilor, deopotrivă, organizând anul acesta o ediție de succes.

Pe metereze, de la primele ore ale dimineții

Copiii pasionați de pescuit au fost invitați vineri, 1 iunie 2018, de ziua lor, la balta Hermes Periș, la un concurs dedicat exclusiv prichindeilor. Concursul a fost destinat micilor pescari și a fost programat pentru intervalul 10 – 14. Organizatorii ne-au mărturisit că cei mai pasionați pescari s-ar fi instalat pe malul lacului încă de la 7-8 dimineața, ca să fie siguri că au cea mai bună poziție.

Fiecare copil a primit gratuit din partea organizatorilor și a sponsorilor o șapcă, varga, nada, accesorii și diploma de participare. „Marele Pescar”, sponsorul principal al evenimentului, a anunțat la finalul competiției că a suplimentat numărul de undiţe oferite copiilor, astfel că în total acestea ar fi fost 1.700. Adică, lume, nu glumă, pentru că inițial organizatorii estimaseră că vor veni circa 1.000 de copii. Nu a existat listă de înscrieri, iar participarea a fost  gratuită.

Numeroși invitați surpriză

La eveniment au participat și mai mulți invitați surpriză, precum Radu Valahu, care i-a chemat pe părinți să își măsoare forțele la un concurs de Skandenberg. Câștigătorii au fost premiați și aplaudați pentru forță și curajul de a accepta provocarea ”fiorosului” Valahu care, altfel, avea lipici la copiii ce nu păreau deloc speriați de măreția sa, ci doar amuzați de glume și competiție. Și alte vedete din lumea sportului, de data aceasta din fotbal, mai mult sau mai puțin pricepuți la pescuit, au venit să îi susțină pe copiii. A fost agitație mare când au sosit Nana Falemi, Eugen Nae, Jean Vlădoiu, Miodrag Belodedici, care nu mai pridideau să facă poze sau să dea autografe fanilor mai mici sau mai mari.

Cântăreţul Adrian Daminescu a fost și el alături de copii la Periș, pe 1 Iunie. Aceasta deoarece nu e doar un mare artist, ci și un mare pescar. Organizatorii i-au sfătuit de la început pe copii să nu rateze lecţiile lui de pescuit.

Sponsorii și Primăria Periș au mai oferit copiilor cu mai puțin noroc la pescuit și alternativa de a beneficia de face-painting, de a se amuza cu îndrăgitele personaje Disney, teatrul de vară pentru copii Vacanța mică, MC fiind Marius Petrescu. Printre surprizele oferite de organizatori s-au mai numărat și momente artistice susținute demembri ai trupei lui Axinte, cât și trupa Lino Golden Panamera, care a încântat publicul cu hiturile sale.

Toți copiii au fost campioni

Organizatorii ne-au spus că după prima ediție au primit un feedback pozitiv din partea părinților și a bunicilor micilor participanți, așa ca au promis să repete evenimentul an de an. Și da, s-au ținut de cuvânt. De la 50 de copii, câți mici mari pescari au participat la prima ediție, la ediția anterioară au venit aproape 500 de copii participanți, valoare confirmată de numărul de cupe și diplome acordate celor mici.  Și iată, anul acesta un număr peste așteptări – 1.700.

Pentru că nu știm dacă v-am precizat, sau știați deja, mai ales dacă sunteți pasionați de pescuit, toți pescarii au primit diplome și cupe. Pe lângă undițe, momeli, cupe și diplome, sponsorul principal al evenimentului a ofe­rit pachete cu dulciuri, fructe, gră­tare și băuturi răcoritoare.
Co­piii au putut testa și echipametele jandarmilor care, pe lângă faptul că au fost prezenți la eveniment, așa cum se întâmplă de fiecare dată, pentru siguranța manifestărilor de amploare, s-au gândit că este un bun prilej pentru a îi familiariza pe cei mari, dar și pe cei mici, cu activitatea lor și cu echipamentele din dotare.

Toate condițiile pentru distracție și mari trofee

”În fiecare an, ne gândim la copii, menținem acest obicei frumos, iar participarea este tot mai crescută. Sper să se bucure de premii și de condițiile pe care le au. Fir întins!”, ne-a declarat primarul comunei Periș, Anghel Albu, atent ca toată lumea să fie mulțumită și mai ales copiii să se distreze și să se simtă bine. Edilul ne-a spus că pescarii pricepuți au șansa să prindă pești foarte mari, deoarece în Balta Hermes există crap, caras, roșioară, plătică, somn, șalău, biban, adică, practic toate speciile de apă dulce. Am aflat că, dacă ai noroc, poți să dai peste monstrul de 18 kilograme, cel mai mare trofeu din anii trecuți, la Cupa copiilor. Cei mai mici pescari purtau chiar scutece, iar cei mari se apropiau de majorat. Important este că toți copiii s-au putut declara câștigători și au fost premiați pentru curaj, pricepere și, mai ales, pentru răbdare… „ingredientul” obligatoriu la pescuit.