Dintre toate lăcașele de cult din zona de nord a Ilfovului, în ultima vreme, biserica închinată Sfintei Parascheva, din orașul Voluntari, și-a câștigat statutul de cel mai vizitat loc de pelerinaj. Peste o sută de mii de credincioși, din România și din străinătate, s-au rugat și s-au închinat Cinstitului Brâu al Maicii Domnului, icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, Prodromița și moaștelor Sfântului Spiridon, în cele cinci zile de pelerinaj, din acest an.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.406
O mare de oameni a umplut curtea Catedralei Sf. Parascheva în perioada 7-11 iunie când, în altarul de vară, înfrumusețat asemenea unei înmiresmate grădini cu flori, raclele și icoanele au fost așezate spre închinare și venerare, iar clericii au săvârșit slujbe speciale, în cinstea lor. Brâul Maicii Domnului a fost adus de la Mănăstirea Kato Xenia, moaștele, mai exact, mâna dreaptă a Sf. Ierarh Spiridon, au fost aduse din Corfu, iar Icoana Prodromița, o copie fidelă a icoanei făcătoare de minuni, nefăcută de mâna omului, de la Schitul românesc Prodromu, din Muntele Athos. Pentru protecția orașului și a locuitorilor săi, icoana Maicii Domnului va rămâne pentru totdeauna la Voluntari. Delegațiile din Grecia care au însoțit sfintele odoare au fost întâmpinate, joi dimineață, în jurul orei 10:00, de un ales sobor de preoți din orașul Voluntari, condus de Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord. În seara zilei de 9 iunie, a avut loc în pridvorul catedralei slujba privegherii săvârșită de Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, alături de Părintele Protopop și un sobor de preoți din orașul Voluntari. Sf. Liturghie de duminică, 10 iunie, a fost oficiată de un sobor ales de preoți, condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu Părintele Protopop Cristian Burcea, în prezența primarului orașului Voluntari, Florentin Pandele, primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, consilierilor locali și omului de afaceri George Becali.
Cinstitele odoare, o binecuvântare pentru întreg orașul
„Cu multă emoție și bucurie am primit și anul acesta delegațiile care au adus în orașul Voluntari Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, o icoană a Maicii Domnului Prodromița și moaștele Sf. Ierarh Spiridon, grabnic ajutătoare în griji și nevoi, izbăvitoare de boli. Sfinții sunt mijlocitori și mesageri ai rugăciunilor noastre către Dumnezeu. În vremuri grele, sfintele odoare erau scoase în procesiune ca să izbăvească poporul de boli, să alunge seceta și războaiele și poporul primea binecuvântare de la Dumnezeu prin rugăciune. Este știut că omul atunci când este în nevoie, se apleacă mai mult spre rugăciune și își îndreaptă privirea mai des către Cer, dar este bine să cerem binecuvântare de la Dumnezeu și să-I cerem ajutor și în zilele noastre bune, nu numai atunci când suntem împresurați de necazuri. Poporul român cel binecredincios, neamul acesta de pe aceste frumoase meleaguri care sunt numite în chip providențial Grădina Maicii Domnului, cinstește cu multă evlavie pe Maica Domnului. Iată, începând de astăzi, până pe 11 iunie, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului se află în orașul Voluntari, fiind o binecuvântare pentru credincioșii închinători! Anul acesta, în cel de-al treilea an în care Brâul poposește în orașul Voluntari, vor fi mai mulți pelerini decât în anii precedenți, pentru că sunt mulți oameni care, venind cu lacrimi la racla Brâului Maicii Domnului, au primit răspuns bun rugăciunilor lor și acum doresc să aducă mulțumiri pentru binefacerile aduse de Dumnezeu prin mijlocirea Preasfintei Maicii Sale”, le-a spus Părintele Protopop Cristian Burcea pelerinilor, la întâmpinarea cinstitelor odoare.
Mai aproape de Dumnezeu
„La bucuria acestei sărbători, vă aduc binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a încuviințat ca în aceste zile, aici, în orașul dvs., să se desfășoare o asemenea sărbătoare cu care ne-am obișnuit, Înălțăm rugăciuni la Ceruri către toți sfinții bine plăcuți lui Dumnezeu. Înălțăm rugăciuni mai ales către Preacurata Maică a Domnului, ca să binecuvânteze orașul Voluntari și biserica aceasta, să binecuvânteze astfel de ințiative care ne apropie de Dumnezeu, care-L apropie pe Dumnezeu de oamenii care doresc să devină moștenitori ai Împărăției Cerurilor și prieteni ai Mântuitorului Hristos! Mai mare cinste decât aceea de a fi prieteni ai Mântuitorului Hristos nu este în lumea aceasta! De aceea, adresăm cuvintele de mulțumire celor care au organizat pelerinajul de la Voluntari. Aducem în mod deosebit cuvinte de prețuire și mulțumire domnului primar Florentin Pandele și Consiliului Local pentru felul cum au pregătit aceste zile minunate. Mulțumim tuturor celor ce s-au ostenit atât de mult pentru a aduce, din nou, o parte din binecuvântarea lui Dumnezeu, a Preacuratei Sale Maici și a Sfântului Ierarh Spiridon peste țara noastră și peste locul acesta cu totul special! Aducem mulțumiri Părintelui Protoiereu Cristian Burcea, care împreună cu numeroșii preoți care au fost prezenți atât la întâmpinarea Brâului Maicii Domnului și a moaștelor Sf. Spiridon cât și pe parcursul acestor zile, când s-au rugat și au binecuvântat credincioșii care au venit aici. Nădăjduim să vedem biserica aceasta în scurt timp încununată cu slujba de sfințire și împodobită după cuviință, pentru că este una dintre cele mai frumoase și mai mărețe biserici care s-au înălțat în Arhiepiscopia Bucureștilor, în vremurile acestea de libertate”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, după Sf. Liturghie pe care a oficiat-o duminică, la Biserica Sf. Parascheva din Voluntari.
Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari: Orașul nostru va fi declarat mărturisitor în Hristos
„Bine ați venit la închinare! Vă doresc ca rugăciunile voastre să fie ascultate de Maica Domnului și de Sf. Spiridon, iar când veți pleca de aici, să plecați cu sufletele mai ușoare! (…) Acolo unde nu e credință, nu e nimic! Un popor, un oraș, un sat nu poate fi salvat decât de credință. Împreună cu voi și cu Bunul Dumnezeu am ridicat această catedrală deși, în urmă cu doar câțiva ani, aici erau mormane de gunoi și mulți nu credeau că se va face așa ceva. Poporul român nu va fi salvat decât de oameni mărturisitori de Hristos. Astăzi, m-am gândit cât de bine ar fi dacă săptămâna viitoare voi propune Consiliului Local ca orașul nostru să fie declarat un oraș mărturisitor în Hristos, în Sfânta Treime. Așa voi face. Doamne, binecuvântează poporul român și acest oraș, de la margine de București! Doamne, îndreaptă-ți gândurile către toți cei amărâți, chinuiți și în nevoi”, a spus Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari.
Se întâmplă minuni și în zilele noastre!
Sfântul Spiridon este ocrotitorul Insulei Corfu și este unul dintre cei mai iubiți sfinți de către credincioșii români. Înzestrat cu darul de a face minuni, el nu a încetat niciodată să-i izbăvească de necazuri pe oamenii care-l cheamă în rugăciune. Cinstitul Brâu a fost țesut de însăși Maica Domnului din fire de cămilă, și după adormire, în momentul înălțării Ei la Ceruri, l-a dăruit Sfântului Apostol Toma. Brâul este așezat la loc de cinste în Mănăstirea Vatoped, din Athos, Grecia. O parte din el, a fost dăruit Mănăstirii Kato Xenia. Pelerinii care vin să se roage la racla cu odorul cel mai de preț al mănăstirii primesc o panglică ce a fost binecuvântată și așezată pe Sfântul Brâu, timp de 40 de zile. Acesta are harul de a vindeca bolnavii și de a tămădui lipsa de rod a pântecelor femeilor dacă este purtat în jurul brâului și dacă se fac rugăciuni cu inima deschisă spre Divinitate. În fiecare an, „brâulețul” este dăruit și pelerinilor de la Voluntari. Panglica binecuvântată care a stat pe Brâul Maicii Domnului a ajuns, în acest mod, și la Irina, o tânără care, după 13 ani de încercări eșuate, tratamente și speranțe deșarte, și-a văzut visul devenit realitate. A adus pe lume un copilaș, sănătos tun, pe care l-a închinat Divinității. Pe Irina am întâlnit-o la racla cu Cinstitul Brâu, aducând mulțumire Maicii Domnului pentru minunea din viața ei.
S-a rugat la Brâul Maicii Domnului și a devenit mamă
„La vârsta de 23 de ani, căsătorită fiind, am început să-mi doresc un copil. Visam la ziua în care voi fi mamă, la o familie mare și frumoasă, așa cum am fost acasă, la părinți. Dar, pentru că timpul trecea și nu reușeam să rămân însărcinată, am luat drumul medicilor. Investigațiile de specialitate evidențiau o problemă de sănătate care cauzează infertilitate. Singura posibilitate să fac un copil ar fi fost reproducerea asistată. La recomandarea și sub atenta monitorizare a medicilor, am început procedurile. Până la 27 de ani făcusem trei fertilizări in vitro și zece inseminări artificiale. Unele le-am efectuat în clinici din România, altele în străinătate. În urma unor reacții negative ale tratamentelor, mi-am pus sănătatea în pericol. Între timp, încercasem să adopt un copil, dar nu s-a putut nici așa, deși aveam toate condițiile. Timp de un an nu m-a căutat nimeni de la DGASPC, iar atestatul de persoană aptă să adopte, a expirat. După multe încercări fără rost, căzusem în deznădejde. Nu mai puteam nici măcar să mă rog. Nu mai aveam putere, nu mai speram. Și totuși… Acum doi ani, când am auzit că a fost adus aici Brâul Maicii Domnului, am venit și m-am rugat la raclă. Am spus așa: Facă-se voia Ta! Brâul pe care l-am primit atunci nu l-am mai dat jos până când am născut. Chiar și la nașterea copilului l-am avut cu mine, îl legasem la mână. Cadrele medicale care m-au asistat la naștere știau situația mea, așa că nu mi-au spus nimic. La 36 de ani, până să ajung la Brâul Maicii Domnului, mai făcusem o fertilizare, la Viena. Era deja a patra. Imediat după ce am mers la Brâul Maicii Domnului, am rămas însărcinată. În timpul sarcinii am întâmpinat multe probleme cu risc de a pierde sarcina, dar Brâul m-a ajutat. Anul trecut, pe 14 februarie, am născut un băiețel căruia i-am pus numele Mathias Ioan. Mathias înseamnă darul lui Dumnezeu, iar Ioan a fost dorința tatălui meu, care a murit la scurt timp după ce am devenit mămică. Băiețelul este sănătos și foarte cuminte. Este minunea mea. Ca și anul trecut, anul acesta am venit la racla cu Sfântul Brâu pentru a-i mulțumi Maicii Domnului”, ne-a spus Irina, o tânără care a devenit mămică prin puterea credinței și care poate întări prin exemplul său, multe alte femei care-și doresc prunci dar nu-i pot avea din motive de sănătate.