Viața acestui mândru lăcaș de învățătură a început la 1861. În volbura anilor, unele acte s-au pierdut. Însă, un document păstrat în arhivele școlii, îi atestă oficial existența 8 ani  mai tîrziu, la 1869. O minunată expoziție – cu recuzită, imagini și înscrisuri de epocă – vine să reîmprospăteze memoria onorantă a generațiilor trecutului sau mai noi. Ea a fost inaugurată la 8 iunie, a.c.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 407, ediția print

Puternic evocatoare, exponatele sunt găzduite de foaierul Centrului Cultural „Ion Manu” și vor putea fi admirate până în toamnă, la începutul noului an școlar. Este cea de a II-a ediție a unui asemenea eveniment, de când școala a căpătat statutul de liceu teoretic (1 sept., 2003), care, încă din anul 2000, poartă numele dascălului otopenar Ioan Petruș, părinte spiritual al școlii și al orașului.

Amintiri vechi, certitudini tinere

Vernisajul a prilejuit întâlnirea memorabilă – plină de amintiri nostalgice -între pensionari, vechi cadre didactice și din generația actuală. Prof. Carmina Marmadiu – dir. adj. și Livia Trifu – bibliotecar, au alcătuit această expoziție cu sprijinul prof. Viorica Hera – dir. liceului. Au fost prezenți preotul Radu Dima – paroh Otopenii de Jos, fost elev al școlii, și actuale cadre didactice Daniela Vîlcu, Vasilica Dima, alături de părinți, copii sau adolescenți. Cei care au vorbit au evocat însemnătatea și continuitatea valorii educative ale formării tinerelor generații.

Carmina Marmandiu: „Expoziția noastră e invitația la o minunată călătorie în timp. Vom redescoperi împreună, adevăruri și sensuri noi ale profesiei noastre onorante, cu dragoste și grijă pentru copii și viitorul lor”.

Viorica Hera: „Ca fost elevă a școlii, mesajul meu de recunoștință se adresează dascălilor vechi și noi. Îi asigur că ne vom achita de responsabilitatea bunei educări a celor 2.000 de elevi, câți avem în prezent. Mulțumim administrației locale, dlui primar Silviu Gheorghe, pentru sprijinul constant de-a lungul timpului. În curând, va fi ridicată o nouă clădire, extindere a liceului nostru”.

Livia Trifu, Marilena Teodoru, reprezantanta Comitetului de părinţi, apoi venerabilii foști profesori ai școlii, Elena Petcu (85 de ani) și Elena Popescu (71 de ani) au adresat asistenței cuvinte calde, izvorâte din grija pentru o bună educație și frumoase amintiri evocatoare.