Festivalul Vlăsiei, serbare anuală a tradițiilor, meșteșugurilor și folclorului, a avut weekend-ul trecut,  mii de oaspeți din Moara Vlăsiei, Căciulați, localități învecinate, dar și din București, oameni atrași de renumele acestei sărbători, care a ajuns anul acesta la cea de-a zecea ediție.

Articol apărut în nr. 407 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Eveniment organizat sub semnul Centenarului, în cinstea împlinirii a 100 de ani de la făurirea României Mari, Festivalul Vlăsiei s-a desfășurat anul acesta pe parcursul a două zile, 16 și 17 iunie, avându-i alături pe frații noștri din Puhoi, raionul Ialoveni, Republica Moldova, localitate înfrățită cu Moara Vlăsiei. Ne-au fost alături și artiști din toată Basarabia, iar din delegația basarabeană au făcut parte și zeci de copii însoțiți de cadre didactice, reprezentanți ai celor trei grădinițe de copii, liceului și Casei de cultură din Puhoi.

Festivalul a început sâmbătă în centrul comunei Moara Vlăsiei, în fața Căminului Cultural, iar duminică sărbătoarea a continuat pe Platoul Canton, unde organizatorii au pregătit, ca de obicei, multe surprize plăcute.

Surprize emoționante

Manifestări culturale de excep­ție au fost oferite sâmbătă de către elevii școlilor din comună și de grupul vocal din Moara Vlăsiei, pe scenă urcând, prima oară anul acesta și grupul Morărițele format din cadre didactice ale comunei ilfovene. Preoții din zonă i-au impresionat pe cei prezenți la festival cu o interpretare de excepție a cântecului patriotic „Treceți, batalioane române, Carpații”, în care au fost inserate versuri din piesa „Basarabie frumoasă” și din „Nimic pe lume nu-i mai sfânt”.  Părinții au repetat, de altfel, și duminică acest număr special cu un colaj de cântece ostășești și îndemnul la Unire. În acest context, nu am putut trece nepăsători peste momentul în care domnul Mircea Tănăsescu, locuitor al comunei, fost inginer mecanic, a recitat o emoționantă poezie, al cărui autor este, dedicată Unirii cu Basarabia.

Elevii liceului din satul Puhoi și grupul vocal Mărgăritare au susținut un spectacol impresionant, iar manifestarea a inclus și o paradă a costumelor populare din mai multe regiuni ale țării, prezentată cu emoție și profesionalism de Valeria Arnăutu, împreună cu Dumitrița Vîrlan, o talentată tânără elevă în clasa a
12-a, decisă să vină să urmeze studiile universitare ”de acasă din Republica Moldova, acasă în România”. Vorbind, de altfel, despre ansamblul Mărgăritarele tânăra a spus: ”suntem promotorii culturii și tradițiilor frumoase românești la noi în sat, promovăm prin cântecele noastre, atât copiii, cât și adulții, pentru că prin unele tehnologii se pierde ce e frumos, ce este la sat. Avem oportunitatea frumoasă să ne întâlnim cu frații noștri din Moara Vlăsiei”.

”Cu toții ne dorim Unirea”

De remarcat că cele două grupuri folclorice din Ilfov și din Ialoveni au cântat împreună, iar la un moment dat, chiar și primarul comunei Moara Vlăsiei, Andrei Filip, s-a prins în horă.

Au urmat alocuțiuni despre înfrățire și semnificația Centenarului. Deputatul Daniel Gheorghe, de altfel un reputat istoric, a ținut un discurs despre Centenar, despre Unire, întorcându-ne la anul  1918, atunci când această Unire s-a realizat ca probă de sacrifiu a acestei națiuni, după ce, timp de trei ani, sute de mii de români au murit pe câmpul de luptă, în războiul pentru întregirea neamului. ”Mă bucur să fiu în mijlocul dumneavoastră, la Moara Vlăsiei, unde am participat de atâtea ori la evenimente, dar astăzi, este un moment deosebit pentru că avem aici oameni din cele două state românești. Cu toții, indiferent dacă suntem de aici din România sau din Basarabia, suntem români. Și vreau să vă felicit pentru această înfrățire care merge foarte bine și este probabil înfrățirea dintre două comunități din Ilfov și Ialoveni care a dat cele mai multe rezultate și care merge cel mai bine din toate punctele de vedere. Chiar vă felicit pentru acest lucru. Cu toții suntem români, cu toții ne dorim Unirea și trebuie să facem ce ne stă în putere pentru acest lucru”, a punctat Daniel Gheorghe. Registrul manifestărilor culturale de sâmbătă a fost schimbat spre o zonă mai veselă, datorită pieselor de teatru ce au fost oferite publicului  în sala Codrii Vlăsiei din Căminul Cultural.

Tineri talentați

Am admirat momente de teatru foarte valoroase oferite de
mici artiști foarte talentați din comună,  coordonați de actrița Magda Condurache. A fost încântător modul în care micii actori ai trupei ”Joben”, așa cum am aflat că se numește mica lor trupă, au pus în scenă  ”Five o’clock” și ”Un pedagog de școală nouă”, de Ion Luca Caragiale”, iar apoi ne-am bucurat că întâlnirea cu teatrul a continuat cu piesa ”Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, pusă în scenă, de această dată, de artiști adulți, în regia lui Cristi Toma.

”Un spectacol de excepție oferit de talentele din comuna noastră și Puhoi. Mulțumim pentru momentele frumoase copiilor, cadrelor didactice și tuturor celor implicați”, mulțumea, sâmbătă seară, primarul Andrei Filip, invitând pe toată lumea să vină duminică, la cea de a doua zi de festival, pe care a numit-o ”ziua cea mai lungă!”. ”Alături de frații din Puhoi, vom sărbători Ziua Comunei noastre, Centenarul României Mari și un deceniu de Festival”.

A doua zi, așa cum de altfel era de așteptat, au venit și mai mulți oameni, știind de festival, în ciuda ploii, care nici în acest an nu a ocolit sărbătoarea. Cu toate acestea, lumea s-a distrat excelent și va avea cu siguranță ce povesti mult timp de acum înainte. Oaspeții au putut admira și chiar participa la demonstrații de cricket, a cântat din nou Fanfara din Otopeni, am admirat o nouă paradă a portului românesc, altfel spus, un program remarcabil, la scenă.

Pe scena amenajată pe Platoul Canton au urcat din nou, în prezentarea Valeriei Arnăutu și a tinerei Dumitrița Vîrlan, artiștii Ansamblului Mărgăritare, grupul Morărițele, Fanfara din Otopeni, Ansamblul de cobzari Ștefan Vodă,  Maria Stoianov, Dumitrița Sinița, îndrăgitul Cristofor Aldea Teodorovici, pentru ca registrul să se schimbe pe seară cu ritmurile antrenate moderne aduse în festival de Irina Rimes și, în final, de simpaticul Connect R.

Delicii culinare din regiunile istorice

Așa cum am zis, renumiții Masters of Flames ai Asociației Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA) –– au venit, în acest an, cu noi bunătăți, oferite gratis, celor prezenți.
Radu Zărnescu, secretar general al ACEEA, ne-a spus că tematica acestui eveniment, ca multe altele din acest an, este Centenarul. ”Comuna ne-a invitat să facem câte două feluri de mâncare din fiecare regiune istorică mare, Transilvania, Muntenia și Moldova. Am reușit, ca în fiecare an, să ne strângem la Moara Vlăsiei, suntem vreo 10 colegi din asociație și am venit să gătim pentru invitați și pentru public. Avem varză cu cârnați, varză cu carne de porc, tocană de oaie, plachie moldovenească de crap, fasole cu afumătură, mămăligă. S-au pregătit peste 2.200 de porții”, ne-a dezvăluit Radu Zărnescu.

Nu au lipsit tradiționalii mici la 1 leu, stropiți din belșug cu bere, parcul de distracții pentru copii,  special amenajat cu trambuline, carusel, saltele gonflabile ori mașinuțe electrice. Mare căutare au avut și dulciurile, jucăriile și vata de zahăr. Transportul a fost asigurat gratuit, ca de obicei, din și spre festival.

Două zile de festival

”Anul acesta, Festivalul Vlăsiei, care se află deja la a zecea ediție a fost organizat pe parcursul a două zile și, bineînțeles, că dacă ne aflăm în anul Centenarului, trebuia să marcăm cumva și acest eveniment deosebit. În cadrul evenimentelor dedicate Centenarului au fost mai multe activități culturale, înfrățirea cu satul Puhoi, din Republica Moldova, începută în primăvară, apoi evenimente, vizite, schimburi culturale, turistice. Avem o delegație numeroasă formată din membri ai ansamblului Mărgăritarele, consilieri locali, profesori. La această ediție am considerat că ar fi oportun să organizăm festivalul în două zile. Și în acest an, în contextul centenarului, am organizat un eveniment culinar, și am pregătit 2-3000 de porții specifice regiunilor românești, care se vor servi în regim gratuit. Am fi dorit ca în spiritul Centenarului să facem o unire simbolică cu toate regiunile românești și sperăm că până la sfârșitul anului se va întâmpla. Marea parte a artiștilor invitați sunt basarabeni”, ne-a spus primarul comunei Moara Vlăsiei, Andrei Filip, bucuros că organizarea acestui grandios eveniment care a aparținut primăriei și consiliului local a ieșit perfect, mai ales că alături le-au fost și 100 de voluntari cetățeni ai comunei.