Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că Ministerul Finanţelor a propus scăderea la 3 milioane de euro, de la 10 milioane de euro, a plafonului minim de investiţii necesar pentru ca o companie să poată beneficia de ajutor de stat. Măsura a fost propusă pentru a permite companiilor mici, și în special firmelor românești, să poată primi sprijin financiar pentru dezvoltarea de afaceri.

Potrivit ministrului, companiile care vor să investească în proiecte care să fie realizate în regiunile mai puţin dezvoltate vor putea beneficia de o schemă de ajutor de stat prin intermediul unui program ce va avea în acest an un buget de 683 milioane de lei.

Buget total de 1,8 miliarde de euro

„Principalele obiective pentru o astfel de schemă de ajutor de stat sunt cele legate de atragerea de investiţii de mare anvergură care să fie realizate în regiunile mai puţin dezvoltate, să aducem tehnologii avansate, produse inovative și, implicit ca un efect al acestor investiţii, crearea de noi locuri de muncă (…) Un element foarte important este că reducem plafonul minim obligatoriu de a investi, de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro, pentru a permite companiilor mai mici și în special companiilor românești să poată să primească un astfel de sprijin financiar pentru a dezvolta proiectele în derulare sau proiecte noi acolo unde acestea doresc. Aceasta a fost o solicitare foarte clară din partea mediului de afaceri. Bugetul schemei este de 145 de milioane de euro pe an, dar pe acest an avem un buget de 638 milioane de lei, asta înseamnă alocarea aceea anuală din acest an și ce nu s-a aplicat până în prezent. Bugetul total al programului este 1,8 miliarde de lei, ceea ce se poate și majora dacă, desigur, notificăm Comisia Europeană”, a spus Teodorovici.

Selecția nu se va mai efectua pe bază de punctaj

Alte modificări propuse de Ministerul Finanţelor vizează cererile de acord de finanţare care se vor depune continuu, în limita bugetului alocat schemei pentru anul în curs, și nu în sesiuni de 30 de zile lucrătoare cum se întâmplă în prezent. De asemenea, se are în vedere renunţarea la selecţia pe bază de punctaj, aceasta urmând să se realizeze pentru cererile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, cum este și cel referitor la valoarea minimă a investiţiei, de 3 milioane de euro. Totodată, Finanţele propun includerea Planului de investiţii în Planul de afaceri care va fi structurat pe 3 categorii de active: construcţii, mașini, utilaje, echipamente, linii tehnologice și active necorporale.

Criterii de eligibilitate

„Avem o serie de criterii de eligibilitate, în marea lor parte prevăzute în Regulamentul 651/2014, și anume faptul că se poate realiza o investiţie în România printr-o astfel de schemă de ajutor de stat, dacă este o investiţie iniţială, adică să înfiinţăm o afacere nouă, să extindem o afacere existentă și multe astfel de elemente. Să fie o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, și asta se referă strict la regiunea București-Ilfov, unde, fiind o zonă dezvoltată, ajutorul de stat este unul mai redus. Domeniile de aplicare sunt toate din economia României, mai puţin cele pe care Regulamentul le interzice la nivel european”, a precizat Teodorovici.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.409