Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) din Capitală adăpostește de șapte ani Icoana Maicii Domnului, Prodromiţa, a cărei nume se traduce Înaintemergătoarea. Aceasta este copie a unei icoane de la Muntele Athos, considerată făcătoare de minuni. Este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a icoanei de la Muntele Athos. Atât pictura cât și ferecătura sunt lucrate din argint, bogat ornamentat, iar pe alocuri este aurită. Coroanele Maicii Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos sunt împodobite cu pietre prețioase.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 411, ediția print

Despre icoana originală se știe că nu a fost făcută de mâna omului. În mod miraculos, aceasta s-a pictat singură. Minunea s-a petrecut la Mănăstirea Bucium din Iași, în anul 1863. La vremea aceea, iconarul Iordache Nicolau, un adevărat credincios, a vrut să picteze icoana în ansamblul mănăstiresc de la Iași. A făcut mai întâi veșmintele și celelalte părți ale icoanei, lăsând sfintele fețe, a Maicii Domnului și a Pruncului Iisus Hristos din brațele Ei, la final. Abia după ce a terminat de zugrăvit toate acestea, a început să contureze fețele. Deși era unul dintre cei mai iscusiți pictori ai vremurilor, s-a poticnit inexplicabil. Speriat și supărat că nu mai are îndeletnicirea de până atunci sau că o o voință mai puternică se opune acestei lucrări, el a acoperit icoana și a închis atelierul. Spre uimirea sa, în ziua următoare când a mers să-și continue lucrul, icoana era pictată cu desăvârșire.

Mărturiile iconarului care a încercat să picteze icoana și nu a mai reușit

Pentru a da credibilitate minunii care se petrecuse cu sfânta icoană, pictorul a lăsat drept mărturie următoarele înscrisuri pe care le reproducem întocmai:  “Eu, Iordache Nicolau, zugrav din târgul Iași, am zugrăvit această sfântă icoană a Maicii Domnului cu însăși mâna mea, la care a venit o minune: după ce am isprăvit veșmintele, după meșteșugul zugrăvirii mele, m-am apucat să lucrez fețele Maicii Domnului și a lui Iisus Hristos.  Privind eu la chipuri, cu totul a ieșit din potrivă, pentru care foarte mult m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul. A doua zi, după ce m-am sculat, am făcut trei metanii înaintea Maicii Domnului, rugându-mă să-mi lumineze mintea, să pot isprăvi sfânta Ei icoană. Când ­m-am dus să mă apuc de lucru, am aflat chipurile drese desăvârșit, precum se vede. Văzând această minune, n-am mai adaos a-mi pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși o greșeală a fost aceasta că am dat lustru la o asemenea minune”.  Ulterior, a fost dusă în Sfântul Munte Athos și a devenit ocrotitoarea și, totodată, comoara Schitului românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” sau Prodromu.