APIA a contractat în regim de urgență extremă servicii de mentenanță a sistemului IT destinat plății subvențiilor către fermieri de la Siveco România, companie cu care se judecă în prezent tocmai pentru excluderea acestei firme de la o licitație de peste 21,2 milioane euro aferentă dezvoltării acestui sistem IT.

Urgența extremă, invocată de APIA pentru atribuirea acestui contract de peste 5,1 milioane lei pentru o perioadă de 6 luni, este determinată de pericolul iminent de compromitere a datelor stocate în bazele de date.

Situația ar face imposibilă continuarea dezvoltării sistemului IT, iar activitatea APIA și plățile către fermieri ar putea fi blocate, menționează APIA în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP). Compromiterea datelor stocate ar duce la „imposibilitatea continuării activităților de mentenanță, extindere și dezvoltare a sistemului, iar activitatea APIA să fie blocată, riscând chiar pierderea acreditării instituției și de necesitatea efectuării plății finale aferente Campaniei 2017 către fermieri conform legislației europene și naționale aplicabile”, potrivit APIA.

„Se solicită prestarea de servicii de mentenanță preventivă, mentenanță corectivă și suport tehnic și de mentenanță evolutivă a sistemului informatic al APIA, în regim de urgență, pentru o perioadă scurtă, pentru asigurarea continuității plăților către fermieri, în scopul de a nu periclita obiectivul principal al APIA, acela de a asigura plata subvențiilor către fermieri la momentele prevăzute de regulamentele europene, dar și în concordanță cu necesarul de disponibilități financiare ale fermierilor, raportat la calendarul lucrărilor agricole și, nu în ultimul rând, pentru a evita plata de la bugetul național în detrimentul bugetului european. Nerealizarea mentenanței sistemului informatic poate duce la degradarea acestuia și la situații ireparabile în timp util, făcând astfel imposibilă funcționarea instituției, care a realizat absorbții de peste 95% în fiecare an și care se confruntă cu situații deosebit de grave, ce pot duce la pierderea acreditării și pe care APIA nu le poate depăși”, se arată în descrierea succintă a contractului atribuit la finalul lunii iunie de APIA.

Fermierii, în pericol de a nu primi avansul din subvenții

Efectuarea acestor plăți este condiționată de mentenanța/adaptarea SI al APIA impuse de le­gislația europeană și națională. Necontractarea serviciilor duce la imposibilitatea realizării plății în avans în perioada 15 octombrie-30 noiembrie și începerea plății finale începând cu 1 decembrie 2018 și ar putea avea un impact negativ major asupra absorbției de fonduri europene în sectorul agricol și, implicit, asupra celor peste 200.000 de fermieri beneficiari ai acestor fonduri pentru anul 2017, respectiv cei peste 800.000 de fermieri care au solicitat sprijin pentru anul 2018.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.412