Sâmbătă și duminică, 4 și 5 august 2018, în comuna Corbeanca a fost mare sărbătoare. Primăria și Consiliul Local au organizat, pe stadionul din satul Tamași, o nouă ediție a Festivalului tradițional “Zilele Comunei Corbeanca”, cu mult cântec, dans, bucate delicioase, meșteșugari cu produse românești și multă voie bună.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 414, ediția print

Un sfârșit de săptămână plin de distracție, grație unor artiști îndră­giți de public, mâncare la discreție, produse tradiționale românești și gazde primitoare, în frunte cu primarul Anton ­Valeriu, care a fost ajutat pe tot parcursul zilei de prezentatorii Luis Lazarus, Lou Lou și Dragoș Mihu.

Începutul lui august înseamnă, încă din anul 2014 pentru Corbeanca, un prilej de sărbătoare a comunei și de punere în valoare a meșteșugurilor și tradițiilor, așa cum s-a întâmplat cu prima ediție a festivalului, care a venit ”la pachet”, odată cu depunerea dosarelor la Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR, devenit ulterior PNDR), Măsura 322, în valoare de circa 2 milioane de euro. Au fost atunci asfaltate străzi, s-a ridicat clădirea pentru After School și, așa cum cerea Uniunea Europeană, s-a organizat și un festival cu specific local. De atunci, festivalul a devenit o tradiție frumoasă, un eveniment la care vin cu mare plăcere, nu doar locuitorii comunei ­Corbeanca, ci și oameni din localitățile învecinate sau chiar din București.

Muzică pentru toate preferințele

Ca în fiecare an, corul ”Sunetul Muzicii”, ce reunește copiii din ­Corbeanca și Balotești, condus de Cristina Manoliu-Săvulescu, a încântat publicul în ambele zile de festival, cu talentul micilor artiști și repertoriul bogat oferit live, așa cum ne-am obișnuit la fiecare aparție scenică. Cristina Manoliu-Săvulescu ne-a vorbit cu mândrie îndreptă­țită, despre per­for­man­țele copiilor săi, mulți dintre aceștia obținând și în acest an, rezultate remarcabile, atât la festivalurile și concursurile din țară, cât și la cele inter­națio­nale. ”Am venit cu copiii din Corbeanca, dar și o parte dintre copiii din Balotești. Am pregătit o parte din repertoriul prezentat la Mamaia copiilor. Să nu uităm că Sunetul Muzicii este corul Festivalului Mamaia Copiilor, cel mai mare festival  de muzică pentru copii din România. Noi deschidem anual festivalul la care vin copii din toate colțurile țării. Astăzi, am venit și cu o parte din copiii soliști, iar cealaltă parte se află la Iași, la Festivalul internațional Music for Kids. Ne-am împărțit în două fronturi. Suntem la treabă în vacanță, dar adunăm roadele. Pregătirea de peste an se pune în valoare la aceste evenimente deosebite. La Corbeanca suntem primiți cu toate dragostea de către primarul Anton Valeriu, viceprimarul Adrian ­Hojda și Consiliul Local. Copiii cântă toate genurile muzicale, de la folclor la muzică ușoară și etno.”, ne-a spus Cristina Manoliu.

Sâmbătă, după ora 18.00, s-a dat startul oficial al sărbătorii și a început petrecerea propriu-zisă. Primarul comunei Corbeanca, Anton Valeriu, întâmpinat cu pâine și sare, a dat startul oficial al petrecerii, tăind panglica festivalului, secondat de Luis Lazarus și Lou Lou, dar și de o parte dintre artiști. ­S-au declarat deschise zilele comunei ­Corbeanca, edilul ­le-a mul­țumit cetă­țenilor pentru prezență și le-a urat petrecere frumoasă și sănătate tuturor.

Abundență de produse tradiționale românești

Oferta foarte bogată a festivalului nu te lăsa practic nicio secundă să te plictisești. În vreme ce pe scenă, momentele artistice s-au derulat permanent, oferind publicului un spectacol pentru toate gusturile, cu muzică populară și muzică ușoară, era imposibil să reziști delicateselor cu care te îmbiau bucătarii iscusiți, sosiți la eveniment: de la mititei și grătare, până la scoici, creveți sau raci. Oferta bogată a comercianților a adus în atenția petre­căreților produse tradițio­nale românești, ii, icoane, podoabe, obiecte decorative din lemn, dulciuri, fructe de pădure, înghețată, vată pe băț, floricele, gogoși, kurtos. Copiii au avut la dispoziție un parc de distracții dotat cu de toate, mare atracție având trambulinele sau toboganele gonflabile. Dar și cei mici veneau să danseze și să cânte, cot la cot cu părinții și bunicii lor, la vederea pe scenă a câte unuia dintre artiștii îndrăgiți. Au evoluat, cu mult talent și umor, artiști precum Taraful Nina Venus care a oferit un frumos buchet de muzică lăutărească, Elena Merișoreanu care a avut prima apariție pe scenă după intervenția chirurgicală, dar totuși a reușit să aducă multă bucurie cu piesele sale iubitorilor muzicii populare românești de calitate. Și Gheorghe Turda a făcut să răsune Corbeanca de frumusețea cântecului popular românesc, în stilu-i caracteristic, cu cântece vechi strămoșești, îndemnându-ne să trăim și să simțim românește. Acestor vedete ale cântecului românesc  li s-au alăturat Mădălina Artem și Tina Militaru.

Cojo, Nikolaos Papadopoulos, Loulou & Balkanian Project, ­Cristian ­Rizescu, Roxana ­Marcu și Lorena, au schimbat registrul spectacolului, completând sărbătoarea cu piese iubite de public, muzică de petrecere, melodii antrenante în diferite stiluri plăcute publicului, multe piese reorchestrate cu talent și inventivitate din repertoriul internațional. Cunoscutul DJ Emil Lassaria a făcut, sâmbătă seara, comuna să răsune pe ritmurile muzicii house, așa cum se întâmplă în cluburile de dance renumite, și, să nu îl uităm pe Pepe, care, după un recital de excepție, a fost asaltat de admiratoare, dornice să se fotografieze cu idolul lor.

Primarul a dansat alături de cetățenii săi

Festivalul s-a terminat duminică, cu concertul susținut de Roxana Marcu și Lorena, care au reușit să‑l mo­bilize­ze la dans inclusiv pe primarul Anton Valeriu. Acesta a intrat în horă, cu multă bucurie, alături de cetățenii săi, cărora le-a promis că în anii ce vor urma le va sta alături, va avea grijă de comună și va organiza evenimente tot mai frumoase.

În stilul său caracteristic, și în calitate de organizator, realizatorul ­Luis Lazarus ne-a declarat: ”Vrem să știe toată planeta că s-a întâmplat ceva extraordinar la Corbeanca Am oraganizat festivalul, atât pe pe zona de parc de distracții, cât și pe zona de food, atât street food, care este acum foarte la modă, cât și pe par­tea de tradițional. Practic, organizarea noas­tră reflectă un confict pozitiv al noului cu vechiul, respectiv produse tradiționale și alte tipuri de mâncare, care vor să mulțumescă toate gusturile și toate vârstele. La fel, în zona artiștilor. Avem tradițional popular, dar și zona la modă care ține de DJ, lumini etc. Ne-am gândit că peste tot există gusturi diferite. Există o paletă foarte largă de artiști, o varietate foarte mare de muzică”.