Tinerii fermieri care vor să se instaleze șefi ai unei exploatații agricole pot să depună, începând din 2 august, cererile pentru un ajutor financiar nerambursabil de maxim 50.000 de euro.

La fel, fermierii care dețin mici suprafețe agricole sau un număr redus de păsări/animale pot să solicite un ajutor financiar de 15.000 de euro.

Atât în cazul instalării tinerilor fermieri (submăsura 6.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală), cât și în cazul dezvoltării fermelor mici (submăsura 6.3 din cadrul PNDR)  nu este nevoie de cofinanțare, iar ajutorul financiar se acordă în două tranșe, prima în procent de 75% din valoarea totală a ajutorului, imediat după semnarea deciziei de finanțare.

Pentru acordarea ce­lei de-a doua tranșe, 25% din valoarea ajutorului, este obligatoriu să fie îndeplinite condițiile asumate prin contractul de finanțare. Principala obligație asumată vizează asigurarea unei cifre de afaceri egală cu cel puțin 20% din valoarea primei tranșe încasate. Obiectivul obligatoriu va fi verificat înainte ca tranșa a doua să fie efectiv plătită beneficiarului, iar neîndeplinirea sa va conduce la rezilierea acordului de finanțare.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.414