Guvernul a stabilit în şedinţa de joi, 4 octombrie, printr-o hotărâre, cuantumul pe hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă această plată, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plăţii pentru tinerii fermieri şi plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine pentru anul 2018, a declarat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

„Prin prezentul act normativ, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va putea acorda, începând cu 16 octombrie, anul acesta, plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal şi zootehnic, într-un procent, conform reglementărilor comunitare în vigoare la data efectuării plăţilor avans”, a declarat Nelu Barbu la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Executivului s-a referit şi la cuantumul acestor plăţi.

„Au fost aprobate cuantumurile prin această hotărâre de guvern. În sectorul vegetal, pentru schema unică pe suprafaţă este vorba 102,5 euro/hectar, pentru plata redistributivă, pentru intervalele între un hectar şi 5 hectare este de 5 euro/hectar, pentru intervalele între 5 hectare până la 30 de hectare este 50,3 euro/hectar. La plata pentru înverzire cuantumul este 58,2 pe hectar, iar la plata pentru tinerii fermieri 25,8 euro/ hectar. Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat pe baza suprafeţelor determinate”, a declarat Barbu. El a mai precizat că pentru schema de ajutor ovine/caprine plăţile directe crescătorii de animale „au plafon alocat de 56.100.000 de euro”. Barbu a mai declarat că valoarea subvențiilor „se calculează de către APIA prin raportarea plafoanelor la suprafeţele determinate şi la efectivul de animale eligibile”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat faptul că prin actul normativ adoptat se va permite beneficiarilor plăţilor să-şi elaboreze propriul plan de afaceri şi programul de dezvoltare pe termen scurt în condiţiile în care cunosc nivelul sumelor pe care urmează să le primească.

APIA plătește ajutorul de stat pentru creșterea animalelor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat, că începând din data de 01.10.2018, Centrele judeţene APIA au demarat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, aferent serviciilor prestate în luna iulie 2018. Suma totală autorizată la plată este de 1.225.111 lei  și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 27 solicitanţi care au accesat această formă de ajutor, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.423