România pierde anual 100 de milioane de tone de sol fertil, pe terenurile în pantă unde nu există vegetaţie, din cauza eroziunii la suprafaţă, pe terenurile în pantă unde nu există vegetaţie, „din deal în vale, fără curbă de nivel din cauza eroziunii la suprafaţă, din cauza vântului” susţine ministrul Agriculturii, Petre Daea. „(…) Aici lucrurile trebuie să fie bine cunoscute şi gestionate. Preocuparea noastră permanentă şi cercetarea fac paşi, dar şi fermierii pentru a avea soluţii”, a declarat, ministrul Agriculturii, la o conferinţă organizată de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) cu tema „Potenţial şi realitate în Agro-Economia rurală”.

El a precizat că, printr-un anumit sistem de culturi şi aplicarea de către fermieri a unor tehnologii specifice cultivării, pot fi diminuate aceste pierderi, care afectează tot mai mult zone de nisipuri şi de câmpie.

Studiile de specialitate arată că terenurile agricole în pantă cu pericol de eroziune ocupă 43% din suprafaţa agricolă a ţării.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.425