Rezerva în valută, la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice, se situează în prezent la 6 miliarde de euro, şi acoperă necesarul de finanţare pe aproape cinci luni, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Cerinţele Fondului Mo­­netar Internaţional prevăd constituirea şi menţinerea de către România a unei rezerve financiare în valută (buffer) la dispoziţia MFP, care să acopere necesarul brut de finanţare, determinat de nivelul deficitului bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice, pentru o perioadă de aproximativ patru luni. 

”Rezerva constituită este, în momentul de faţă, foarte conservatoare, de şase miliarde de euro, şi acoperă necesarul de finanţare pe aproximativ cinci luni. Rezerva ajunsese la 6,4 miliarde de euro, dar ieri (luni, 19 august) am plătit din această rezervă 400 de milioane de euro, pentru titluri de stat ajunse la scadenţă. De-a lungul anului, rezerva în valută fluctuează, aici îmi intră şi sumele rambursate de UE, dar obiectivul este să păstrăm această rezervă la nivelul necesarului de finanţare pe 4 luni. Într-o lună, necesarul de finanţare este de 1,2-1,3 miliarde de euro”, a precizat ministrul. 

Luni a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului delegat pentru Buget, privind aprobarea constituirii şi menţinerii unei rezerve financiare în valută la dispoziţia MFP, ordin semnat de secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina, prin care se aprobă constituirea şi menţinerea unei rezerve financiare în valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor, care să acopere necesarul brut de finanţare, determinat de nivelul deficitului bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice, pentru o perioadă de aproximativ patru luni, în scopul protejării finanţelor publice împotriva şocurilor externe neprevăzute. Faţă de finalul anului 2012, buffer-ul în valută la dispoziţia MFP este mai mare cu un miliard de euro.