Cum toate inimile acestui neam au bătut, în urmă cu o sută de ani, pentru înfăptuirea Marii Uniri și a celor ce au împlinit visul de o viață al românilor, sâmbătă, pe 1 Decembrie, la sărbătorirea Zilei Naționale și a Centenarului, inimile tuturor localnicilor din Domnești au bătut, la unison, pentru eroii și pentru țara lor minunată care își merită drumul în mersul istoriei.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 431, ediția print 

Nici măcar un secol nu le-a fost de ajuns domneștenilor să-și vadă eroii locului altfel decât ca pe niște icoane la care se închină cu iubire și recunoștință, în semn de prețuire. De ziua triumfului solidarității, pe 1 Decembrie, în glasul clopotelor, localnicii însetați de dragostea pentru pământurile natale, în frunte cu primarul Adrian Ghiță, viceprimarul Costel Ștefan, consilierii locali, cadrele didactice și alte oficialități s-au reunit în rugăciune cu preoții din localitate. Împreună, încă de la primele ore ale zilei, au adus un pios omagiu moșilor și strămoșilor care i-au făcut mândri că sunt români. Rugile pentru odihna sufletelor celor care au îmbrăcat cămașa morții în timpul celor mai aprige bătălii pentru a lăsa urmașilor, urmașilor lor o țară frumoasă și un popor demn, neslugarnic, au fost urmate de clipe de reculegere și depuneri de coroane de flori din partea Primăriei și Consiliului Local, la monumentul de la Parohia Izvorul Tămăduirii și la monumentul 1918 Vatra Satului.

 

Între bucurie și tristețe

Ceremoniile religioase au fost urmate de diverse momente cu o puternică încărcătură emoțională, care au mai scris o filă din istoria localității. În sunetul Imnului Național, al fanfarei militare și al cântecelor patriotice, puse în valoare de preoți, elevi, profesori și alți invitați de seamă, ne-am simțit, fie și numai pentru câteva momente, mai aproape de evenimentele care aveau să ducă la desăvârșirea unității noastre naționale, de la 1 Decembrie 1918. Am făcut, însă, și o veritabilă incursiune în sentimentele, spaimele și dramele trăite de eroii sacrificați pentru patrie. Versurile făceau cât se poate de evidentă starea de spirit a familiilor îndurerate, rămase acasă, și a ostașilor care în momentele tensionate se încurajau cu speranța că vor birui. Dragostea, prietenia, respectul și puterea credinței în adevăr și dreptate i-au făcut pe localnici să înfrunte gerul năpraznic și să se prindă în Hora Unirii. Dincolo de frigul tăios, se conturau chipurile lor înfrumusețate de bucuria libertății și demnității obținute în urmă cu o sută de ani, de oameni cărora le-a curs prin vene același sânge, sângele de român. Inevitabil, gâdurile lor s-au îndreptat către cei care au servit cu sânge pământul țării.

Adrian Ghiță, primarul comunei Domnești: „Împreună pentru România!”

„1 Decembrie 1918 a fost momentul în care românii au scris o pagină de aur în istoria neamului românesc. Au trecut o sută de ani de atunci și sunt sigur că am înțeles cu toții că trebuie să luptăm în continuare pentru a păstra ce am primit prin sacrificii de la eroii noștri. Tocmai de aceea, ne-am adunat astăzi aici, în cinstea eroilor noștri, în cinstea Marii Uniri! Cred cu tărie că Centenarul este un moment în care ar fi bine să reflectăm la ceea ce am primit de la înaintașii noștri, să depășim divergențele de opinii, culorile politice, interesele personale sau de grup și să luptăm împreună pentru interesul național, pentru România. Pentru că lucrurile care ne unesc sunt cu mult mai importante decât cele care ne despart. România Unită nu poate exista fără o comunitate unită, fără colaborare și bună înțelegere între cetățeni! Am considerat întotdeauna că puterea comunei noastre constă tocmai în buna înțelegere, în comunicare și consens din partea cetățenilor, în acea căldură sufletească specifică zonei și în credința în Dumnezeu. Cu acestea contribuim noi, fiecare în parte, la celebrarea Centenarului Marii Uniri! Vă urez la mulți ani, tuturor! La mulți ani, România Unită!”. Acesta a fost mesajul pe care l-a transmis domneștenilor, edilul comunei, Adrian Ghiță, în ziua Centenarului.