La Ciorogârla, chipurile ostașilor au rămas neșterse în inimile localnicilor, și după o sută de ani de la jertfa acestora pe câmpurile de luptă. Uniți sub tricolor, sătenii împreună cu primarul Victor Niculae, viceprimarul Nicușor Popa, consilierii locali, cadrele didactice și alți reprezentanți ai autorităților locale, au cinstit prin evenimente încărcate de emoție, memoria eroilor care au dat țării măreție și putere și au apărat-o cu prețul vieții lor.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 431, ediția print 

Cu mic cu mare, pe 1 Decembrie, de Ziua Națională și a Centenarului Marii Uniri, sătenii din Ciorogârla ne-au demonstrat că eroii sunt memoria vie a istoriei, motiv pentru care nu au încetat niciodată să îi poarte în sufletele lor, la loc de cinste. De la copii de-o șchioapă cărora părinții și dascălii le-au insuflat dragostea pentru pământurile și strămoșii lor, pentru trecutul și realizările istorice și culturale ale acestui popor, până la părinți și bunici care încă mai au ochii umeziți la amintirea sângelui vărsat în lupta pentru întregirea neamului, și-au omagiat și venerat eroii, în mod înălțător. Cu inimile sus… sus de tot, la eroii care nu s-au stins niciodată din cugetul și din simțirile lor.
Căci aproape că nu există om în comună în pieptul căruia să nu vibreze adânc mândria de a fi urmașul unui ostaș demn care, în urmă cu un secol, a împlinit visul de o viață al tuturor românilor.

Marea Unire văzută prin ochii copiilor

Pentru început, elevii Școlii Gimnaziale nr. 1, coordonați de directorul instituției, prof. Teodora Lazăr, învățătorii și profesorii care i-au pregătit, ne-au încântat inimile cu un spectacol extraordinar de cântece și dansuri populare din toate regiunile țării care au fost reunite la 1 Decembrie 1918. Am trăit alături de ei momente unice, de bucurie și de întristare, în același timp. Costumați în frumosul port popular specific fiecărei zone, copiii ne-au spus povestea Marii Uniri, în cel mai minunat mod posibil. În versuri, jocuri și obiceiuri tradiționale, cărora le-au păstrat autenticitatea și farmecul vremurilor de atunci. În sunetul muzicii și în pași de dans, micuții ne-au purtat prin momentele de răscruce din istoria României ultimului secol și au adus în sufletele noastre, ale spectatorilor, plinul bucuriei gloriei de la 1918.

La monumentele eroilor, au curs lacrimile recunoștinței 

S-a mers apoi la cele două monumente închinate eroilor din localitate unde, Primăria, Consiliul Local și elevii au înălțat rugăciuni la Ceruri pentru odihna sufletelor ostașilor din Ciorogârla, pieriți pe câmpurile de luptă, de-a lungul istoriei. Preoții din comună și o maică de la Mănăstirea Samurcășești au însoțit sătenii și oficialitățile și au făcut o pomenire a eroilor, demnă de niște adevărați apărători ai neamului românesc. Din mulțimea de localnici care a adus un pios omagiu, o săteancă venerabilă, ce a trăit ororile războiului, privește cu admirație cinstirea adusă jertfei pentru țară și, printre lacrimi, izbutește a-și deschide sufletul în fața noastră, a echipei Jurnalului de Ilfov. Îndurerată, femeia ne amintește că este un miracol că dăinuim pe meleaguri binecuvântate de Dumnezeu și avem o mulțime de motive să fim mândri că suntem români. “Bunicii mei au luptat în Primul Război Mondial. Știu de la mama că au plecat pe câmpurile de luptă și nu s-au mai întors. Nimeni nu a mai știut de ei, niciodată. Probabil au căzut secerați ca spicele de grâu. Români adevărați, oriunde ar fi fost ei. Tata a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. A fost cea mai mare fericire când s-a întors de pe front. Aveam doar opt ani. Am fost mulți copii la părinți și tare necăjiți. Când a intrat pe ușa casei, întors de la război, ne-a găsit pe toți stând jos, în frig, înveliți cu niște pături pentru că nu aveam ceva mai gros. Eram înțepeniți, dar fericiți. Nu credeam că mai vine. Ne gândeam că-și va găsi sfârșitul ca bunicii, în misiune pentru țară”, ne-a spus femeia printre lacrimi.

Victor Niculae, primarul comunei Ciorogârla: „Iubim pământul românesc”

„O sută de ani de la înfăptuirea Marii Uniri are o însemnătate aparte pentru comuna noastră, ca de altfel, pentru toate regiunile acestei țări. Dar, pentru comunitatea noastră, cinstirea cu recunoștință a generațiilor înaintașe este o datorie și mai mare întrucât am avut și noi consăteni care s-au jertfit, cu truda și sângele lor, pentru libertatea și unitatea noastră, a celor de astăzi, și ne-au făcut să fim mândri că suntem români și le suntem urmași. Încă mai avem un veteran de război, pe domnul Petre Done care, din păcate, din motive de sănătate, de data aceasta nu a putut fi alături de noi la evenimentele pe care le-am organizat în cinstea eroilor. Ne-am bucurat, însă, de prezența copiilor Școlii Murgași, din județul Dolj, care sunt înfrățiți cu Școala nr. 1 din Ciorogârla. Iubim pământul românesc și ne cinstim cu prețuire strămoșii care au iubit adevărul și dreptatea”, a spus Victor Niculae, primarul comunei Ciorogârla.