Cine s-ar fi gândit că unele dintre lucrurile pe care le faci pentru a-ți proteja dinții duc, de fapt, la distrugerea lor?

Zâmbetul frumos și sincer este una dintre cele mai mari calități ale unei persoane. El transmite fericire, încredere și căldură, iar, conform elle, zâmbetul ne face mai atractivi. Cheia unui zâmbet frumos, desigur, este reprezentată de o pereche de dinți de un alb perlat!
Făcute prea des, lucrurile care se îngrijesc de zâmbetul nostru strălucitor – spălatul, ață dentară și chiar clătitul lor cu apa dentară – le poate mai degrabă daună decât ajută. Nu-ți putem promite un zâmbet de supermodel, dar îți dezvăluim 8 moduri prin care îți distrugi dantură, de la eroziunea smalțului până la placă dentară și chiar mai mult fără că tu să ai habar de ele!

Îți folosești dinții pentru… orice!

Te mândrești cu faptul că dinții tăi dețin o funcție de tăiere suficient de mare astfel încât să rupă și cea mai încăpățânată pungă de chips-uri pe care abia aștepți să o devorezi! Riști că dinții tăi să nu rămână întregi dacă vei continuă să-i utilizezi pe post de deschizător. Vârful dintelui este cea mai subțire parte din întregul lui – dar și cea mai ușor de folosit. Astfel că, forțându-te să deschizi diverse ambalaje cu ajutorul lor, probabilitatea că dinții tăi să aibă parte de ciobire devine destul de mare.

Nu te ferești de pete

De multe ori te regăsești bând un pahar de vin sau o cafea în cele mai renumite localuri din oraș sau în intimitatea propriului cămin? În timp ce întâlnirile îți măresc încrederea și stimă de șine, aceste două băuturi acționează precum o otravă asupra dinților tăi: ei pot căpăta pete destul de urâte de pe urmă celor două lichide intens colorate. Vinul pătează dinții la un nivel extrem de ridicat.

Folosești în mod greșit ață dentară

Avem știri destul de rele pentru ține dacă te numeri printre cei care folosesc zilnic ață dentară: cu timpul, nu vei face altceva decât să îți distrugi gingiile. Prin fixarea șirului între dinți, vei fi predispusă la a-ți distruge “triunghiul gingival”. Iar, din momentul deteriorării gingiilor, să fii pregătită pentru acea perioadă în care dinții tăi “devin sensibili”. Alege să folosești ață dentară într-un mod delicat și asigură-te că vei așeza șirul aței în jurul dintelui sub o formă arcuită (de exemplu, a literei C). De asemenea, nu permite gândului “ața dentară îmi deteriorează gingiile” să te facă să încetezi în a o mai folosi. Vei cauza chiar mai multe daune gingiilor tale permițând bacteriilor care locuiesc între dinți să treacă neobservate.

Îți scrâșnești dinții

Te-ai trezit vreodată cu o durere de cap? Acest lucru poate fi un semn că ești o persoană care are obiceiul de a-și scrâșni dinți! Presiunea provocată de un scrâșnit de dinți constant poate deforma mușchii faciali, în mod special pe cei ai articulației temporo-mandibulare.

Nu folosești corect apa de gură

Cele mai multe persoane consideră că apa de gură este un potențial ucigaș de microbi, dar anumite variații pot creă, de fapt, un mediu favorabil formării de bacterii. Dacă folosești o apa de gură bazată pe alcool, alcoolul din conținut poate uscă gură și astfel bacteria va prospera într-un mediu uscat. În acest mod, putem explică respirația pe care o avem dimineață: producția noastră salivara încetinește în timpul nopții, fapt care contribuie la uscarea gurii și multiplicarea bacteriilor. Pentru a evită efectul de uscare, e indicat să folosim apa imediat după spălare.

Nu mesteci gumă fără zahăr

Dacă nu ai la îndemână o periuța de dinți sau ață dentară, încearcă măcar să optezi pentru o gumă de mestecat. E recomandat să mesteci gumă fără zahăr prin prismă faptului că acțiunea mecanică de mestecare a gumei poate înlătura placă formată pe suprafața dinților. Trebuie însă să te asiguri că nu vei mesteca gumă prea mult timp. Această acțiune îți poate afecta mușchii articulației temporo-mandibulare.

Bei multe smoothie-uri de fructe

Smoothie-urile de fructe pe care le consumi sunt pline de vitamine – dar și de zahăr și acizi. În momentul combinării mai multor fructe într-o singură băutură, vei consumă mult mai mult zahăr decât ai face-o consumând fiecare fruct individual. Sucurile pot avea mai multe zaharuri față de băuturile acidulate. Bacteria transformă zahărul în acid, lucru care poate îndepărta smalțul formându-se astfel carii. Care e soluția? Paiul! Pentru a reduce problemă, alege să bei smoothie-urile cu paiul întrucât el poate reduce suprafața dentară pe care zahărul se răspândește. Pentru un efect pozitiv, e indicat să diluăm smoothie-urile cu apa.

Și pentru că acidul din fructe poate afecta smalțul, nu te spăla pe dinți decât după 45 de minute de la savurarea băuturii tale. Altminteri, vei riscă să deteriorezi smalțul într-un moment în care este vulnerabil. Această regulă se aplică și pentru momentele în care alegem să consumăm alimente cu aciditate crescută (lămâi și lime) sau cu mult zahăr (băuturile carbogazoase).

Alegi să ronțăi… cuburi de gheață!

Nu ai ronțăi niciodată pietre, nu-i așa? Așadar, de ce ai ronțăi ceva aproape la fel de tare? Zdrobirea unui cub de gheață presupune multă presiune, lucru care duce la îndepărtarea smalțului și poate cauza chiar ciobirea dinților.