Elevii, profesorii și autoritatea locală prețuiesc semnificația și importanța acestei zile și a devenit tradiție cinstirea ei așa cum se cuvine

Săptămâna trecută, pe 9 Mai, elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Afumați, alături de primarul comunei, Gabriel Dumănică, au sărbătorit cu mult entuziasm o nouă ediție a ”Zilei Școlii”. Petrecerea a marcat și alte două momente istorice importante, pe 9 Mai fiind aniversată Ziua Europei (primul pas în formarea Uniunii Europene de astăzi fiind făcut la această dată, în anul 1950) și Ziua Independenței de Stat a României (în 1877, la această dată, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaţilor: ”Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare!”). Așadar, un triplu prilej de sărbătoare, deloc o coincidență neprevăzută, ci una aleasă, cu bunul înțeles al alăturării, onorante și integratoare în civilizația contemporană.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 652

Manifestările dedicate zilei de 9 Mai au început la ora 10.00, în curtea Școlii Mari, cu felicitări din partea conducerii unității de învățământ și a edilului Gabriel Dumănică, pentru demersul pornit în anul 2009 din dragoste și grijă pentru generațiile viitoare, demers care a devenit acum o minunată tradiție. Aniversarea Zilei Școlii afumățene pe 9 Mai a fost decisă de dascălii din comună, care au dorit să dea acestei date o greutate sporită și un mesaj național, armonizat cu valorile europene. Un gest frumos, înțelept și plin de conținut, celebrat în fiecare an, de atunci și până în prezent.

Au urmat Cătălina Dinu, elevă în clasa a VIII-a C și Carmen Ion, din clasa a VIII-a A, cu detalii istorice ale zilei de 9 Mai, după care micuța Daria Sebe, din clasa a II-a și ­Bianca Gheorghe, din clasa a V-a, au pregătit câte un scurt moment muzical. Am avut apoi percuție corporală, o paradă a ”mesagerilor” țărilor europene, corul școlii, pe Darius Moț, din clasa a VIII-a, cu o interpretare deosebită, la pian, parada pălăriilor, cu o istorie interesantă a lor, dar și o paradă a costumelor realizate de copii, din materiale reciclabile.

Competiția chefilor, aromelor și a gusturilor

Imediat după finalizarea programului din curtea școlii, în interiorul unității de învățământ, în trei dintre sălile de clasă de la parter s-a desfășurat tradiționalul ”concurs de restaurante”. O competiție plină de savoare, la propriu, cu delicii gastronomice apetisante, deosebit de apreciate de asistență.

Directorul Școlii Nr. 1, prof. Izabella Pena și primarul Gabriel Dumănică, împreună cu prof. de Tehnologie, Elena Ioniță, coordonatoarea micilor gastronomi, au analizat cu atenție preparatele, modul de prezentare, întocmirea meniurilor, denumirile echipelor, felul în care componenții acestora au ales să vină în fața ”juraților”. Nouă echipe, câte trei de la fiecare clasă a V-a din școală, cu denumiri care de care mai simpatice și preparate pe măsură. Spre exemplu, ”Euro Chef” a adus pizza, snițele, kebak, nuggets, copănele, hamburger sau tacos, dar și brioșe, amandine sau negrese, ”La casa Franco” s-a prezentat cu ”mâncare sănătoasă”, echipa ”Răbdări prăjite”, contrar denumirii, a avut o masă îmbelșugată, din meniul ”Oishipankeki” nu au lipsit lasagna și pastele, ”Bun de tot” a fost la înălțime, iar echipa ”La 8 frați” a ispitit cu legume la tigaie cu orez, clătite americane sau prăjitura ”Fanta” – ”absolut toate preparatele fiind gătite ACASĂ!”, după cum au precizat copiii.

Câștigătoarele locurilor 1, 2 și 3 au fost desemnate, în ordine, clasa a V-a C, a V-a A și a V-a B, iar după jurizare și anunțarea câștigătorilor, delicioasele bucate au fost înfulecate cu mare poftă de competitori și de ceilalți elevi ai școlii.

Sportul și mișcarea nu lipsesc de la o petrecere adevărată

După două ore de petrecere, distracția s-a mutat pe terenul de sport, unde s-au organizat diferite competiții sportive, puternic susținute de galeriile suporterilor.

Partea de activitate sportivă a debutat doar după ce, tot în curtea școlii, copiii aveau parte de o altă surpriză plăcută. Laura Ion, fostă elevă a Școlii Afumați, acum o cântăreață îndrăgită de tineri, a venit special în mijlocul școlarilor, pentru un scurt program artistic, oferit cu drag dascălilor care au format-o și elevilor, de Ziua Școlii!