Guvernul României a aprobat, în şedinţa de marţi, un nou împrumut de la Trezoreria Statului, pentru a pune la dispoziţia Autorităţilor de Management ale programelor operaţionale, lichidităţile necesare pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii de fonduri europene.

“Guvernul României a aprobat un nou împrumut, în valoare de aproximativ 900 milioane de lei, care va asigura resursele necesare pentru efectuarea de noi plăţi către beneficiari, în pe­rioada imediat următoare. Împrumuturile aprobate de guvern reprezintă un sprijin real pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene, în condiţiile în care, sumele achitate beneficiarilor sunt solicitate ulterior Comisiei Europene, pentru a fi rambursate României”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Noul împrumut va fi folosit pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii de finanţări contractate prin intermediul a patru programe: Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial Mediu, respectiv Pro­gramul Operaţional Dez­­­voltarea Capacităţii Ad­ministrative.

Pentru plata facturilor către beneficiarii proiectelor finanţate prin intermediul Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, a fost alocată o sumă în valoare de 350 milioane de lei. În acelaşi timp, pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii Programului Operaţional Regional au fost alocate fonduri în valoare de peste 260 milioane de lei, iar pentru achitarea facturilor către beneficiarii Programul Operaţional Sectorial Mediu au fost alocate fonduri în valoare de 250 milioane de lei.