Deși nu au puteri magice, clericii Mănăstirii Sitaru reușesc întotdeauna să aducă zâmbetul pe buzele copiilor mai puțin norocoși din Ilfov și din zonele învecinate. Animați de generozitate și de dorința de a face bine, aceștia își dedică viața realizării faptelor bune pentru familiile pe umerii cărora apasă greutăți mari și fac tot ce le stă în putință pentru a le ușura traiul de zi cu zi.

Așa se face că și anul acesta, călugării de la Mănăstirea Sitaru l-au început cu inima deschisă către copiii necăjiți din județele Ilfov și Ialomița. Marți, pe 31 ianuarie, ­i-au primit cu brațele deschise în biserica mănăstirii, locașul de cult ocrotit de Sfântul Nicolae, pe copiii nevoiași din comunele Grădiștea și Nuci, județul Ilfov și pe cei din comuna Movilița, Ialomița. Pe lângă darurile minunate menite să le ușureze și să le îndulcească puțin viața, le-au oferit și câte o îmbrățișare caldă și mai ales, daruri de folos sufletesc. ”Începutul de an l-am dedicat prin excelență celor mici. Da, ei sunt nevinovați, sunt curați, sunt îngeri pe pământ, parcă trimiși din cer ca prin prezența lor plină de iubire și frumusețe, Domnul să curețe din zgura multor neputințe ale noastre. Adesea îi împroșcăm cu purtările noastre nechibzuite, iar ei rămân nevinovați de lumea în care s-au născut sau de părinții pe care îi au, își trăiesc copilăria în chip fericit, luptând cu îndârjire împotriva oricărei dureri sau nevoi, ei nu renunță în a spera, ei cred în bine, cred în frumos, ne învață cum e să trăiești viața curat, natural, gingaș, inocent, încrezător, să așterni în fiecare zi adierea primăverii și edenica priveliște a lui Mai. Cu gândul că au nevoie de susținere, că merită să fie sprijiniți pentru educație continuă, luna aceasta am reușit să sprijinim elevi din două localități Ilfovene și una din județul Ialomița”, ne-a spus părintele Hrisostom Iorgulescu, coordonatorul evenimentelor culturale, educaționale și sociale derulate de Mănăstirea Sitaru.
Daruri pline de bucurie 
Clericii i-au primit pe copii cu foarte multă dragoste și au încercat să le ofere ce le trebuie pentru acest an școlar și pentru o viață mai bună, mai frumoasă. Dar, mai presus de toate, le-au oferit un model nobil de comportament, și le-au arătat că Dumnezeu ne-a dat inima ca să ne-o întoarcem spre El prin fapte bune, ca aceasta.
”A devenit o tradiție ca elevii de la unitățile de învățământ din Grădiștea și Nuci, județul Ilfov, să fie echipați complet cu haine, încălțăminte, ghiozdane, rechizite, produse de igienă și ceva dulce pe gustul copilăriei. În continuare, peste 40 de copii de la Școala Generală din Movilița au primit daruri, constând în alimente, rechizite, produse de igienă și dulciuri. Am remarcat cu bucurie implicarea cadrelor didactice pentru susținerea învățăceilor, nu doar prin educație, prin predarea materiei de curs. Spectrul activităților atinge o zonă sensibilă, aparte, prin acțiuni complementare sau nonformale (excursii, vizite la obiective de interes cultural, acțiuni sociale, implicare în diverse proiecte etc.), menite să dezvolte și să pună în valoare latura cognitivă, diversitatea, dinamica și personalitatea elevilor pe termen lung. În acest periplu, la nivelul instituțiilor școlare, am colaborat foarte bine cu dascăli râvnitori, între care îmi permit să amintesc: prof. Victoria Titiluc, prof. Liliana Pantoianu, prof. Daniela Andreescu și prof. Theodor Stelian Davila, cărora le mulțumesc pentru implicare. Și pentru că nimic nu se face fără muncă și cheltuială, cu recunoștință mulțumesc echipei de voluntari: Andreea și George, Bogdan, Ștefan, Teodor și Daniela, Lucian și Anca, Lucian și Ana Maria, Eugen și Elena, cu sprijinul cărora am reușit să furăm zâmbetele pline de bucurie ale micuților școlari. Slavă lui Dumnezeu pentru toate”, a adăugat părintele Hrisostom, preotul care a luat sub aripa sa ocrotitoare zeci de copii și de familii pe umerii cărora apasă greutăți inimaginabile.