Proaspăt inaugurată după modernizare, instituția anunță numeroase spectacole de muzică populară și ușoară, film, teatru sau dans
A fost un sfârșit de săptămână plin, la Casa de cultură ”Doamna Chiajna” din localitatea cu același nume, după ce, în preajma Zilei Femeii, fostul sediu al Primăriei, din Str. Păcii 75, de lângă Școala Gimnazială ”Alexandru Odobescu”, s-a prezentat publicului ”în haine noi”.
Pentru cine nu-și amintește, în urmă cu 60 de ani, pe Str. Păcii 75, din Chiajna, se afla ”Căminul cultural” din localitate, așa că s-a dorit mult ca această clădire să-și redobândească funcționalitatea inițială.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 645
”Parchetul scenei este cel de acum 60 de ani, rașchetat și reabilitat. Sistemele de sonorizare, iluminare, proiecție, sălile de dansuri, muzică, balet, gimnastică au fost pregătite în cele mai mici detalii și urmează ultimele retușuri, astfel încât să finalizăm cât mai curând Casa de cultură a comunei noastre, acest obiectiv atât de drag nouă, tuturor, clădire care a fost martoră la progresul atâtor generații din Chiajna”, spunea primarul localității, Mircea Minea, la finalul lunii ianuarie. ”Îmi amintesc când, în primul meu mandat de primar al comunei Chiajna, sediul Primăriei era doar o clădire insalubră, compusă din câteva birouri, iar spațiul era împărțit cu fostul cămin cultural. Nu exista un sistem de încălzire, iar sobele de atunci făceau mai mult fum decât căldură. Pas cu pas, am reușit să facem în așa fel încât spațiul din interiorul Primăriei să fie prietenos, atât cu personalul, cât și cu cetățenii”, declara primarul, la momentul în care, din cauza faptului că spațiul Primăriei devenise insuficient pentru a găzdui toate serviciile publice ale instituției, s-a decis mutarea acestuia în Str. Speranței nr. 1 bis. ”Cu această ocazie, am decis ca fostul sediu al Primăriei, din Str. Păcii 75, să devină noua Casă de Cultură a localității noastre, astfel încât să putem organiza atât pentru cei mici, dar și pentru cei mari, de la activități școlare și extrașcolare la evenimente culturale, spectacole de muzică și teatru. Așadar, în curând, ne vom putea bucura cu toții de noul centru cultural, și sunt convins că, în special pentru cei mai tineri, va reprezenta sprijinul procesului de formare a lor ca oameni”, mai spunea primarul comunei Chiajna, dovedind acum că și-a onorat angajamentul.
Motive de sărbătoare și aprecierea excelenței
Inaugurarea oficială a noii Case de cultură a avut loc pe 5 martie, cu un eveniment pregătit în cinstea Zilei Femeii, desfășuat în prezența unor mari artiști ai României. Doamnele și domnișoarele au fost întâmpinate cu buchete de flori și cărți cu autograful autorului, Varujan Vosganian, prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, prezent la eveniment, fermecând audiența cu discursul său. Au mai fost Angela Similea, Corina Chiriac, Dida Drăgan, Marina Voica, Stela Enache, Adrian Daminescu și Octavian Ursulescu, care au primit Diplome de excelență pentru activitatea lor, iar premii la fel de speciale au primit și Alina Dumitru, pentru activitatea sportivă, dar și învățătoarea Maria Velicu, pentru întreaga activitate pedagogică, domnia sa îndrumând generații întregi de elevi din Chiajna (inclusiv pe actualul primar al localității). Surpriza serii a fost concertul lui Ovidiu Komornyik alături de formația sa, OK Band. Prestația a fost aplaudată la scenă deschisă, iar, în încheiere, primarul Mircea Minea a anunțat că, în viitor, sala Casei de cultură ”Doamna Chiajna” va găzdui multe concerte de muzică ușoară, primii fiind chiar iluștrii reprezentanți ai ”Generației de aur”, care au spus că vor onora cu plăcere invitația edilului.
”O adevărată bijuterie”
”Nici un post de televiziune, nici o emisiune de mare audiență, nici un organizator de spectacole nu se pot lăuda cu reușita excepțională de la inaugurarea Casei de cultură ”Doamna Chiajna”, din comuna Chiajna! Și vorba vine ”comună”, fiindcă nu numai prin numărul de locuitori, dar mai ales prin realizările evidențiate printr-un sugestiv film documentar (la sfârșitul proiecției, Angela Similea a exclamat, din sală: ”Nimeni nu poate crede că așa ceva există în România!”), Chiajna este cu adevărat o localitate europeană. Are primul stadion în întregime acoperit din țară (pe el au avut loc concerte importante, cum a fost cel al legendarei formații Phoenix), o sală multifuncțională – sport și evenimente muzicale, nemaivorbind că în generoasele spații în aer liber sunt programate frecvent spectacole de mare audiență. Iar acum, localnicii au la dispoziție un așezământ cultural cum nu sunt multe în țară, rezultat din renovarea totală a bătrânului cămin cultural pe scena căruia au evoluat cândva Dan Spătaru, Gil Dobrică, formațiile Mondial, Roșu și Negru sau Lira. Nu exagerăm cu nimic când afirmăm că este o adevărată bijuterie: o sală elegantă cu 200 de locuri, cu fotolii înveșmântate în catifea grena, săli de muzică (dotate cu instrumente) sau de balet, amenajate cu bare și oglinzi. Dotările scenice sunt la rândul lor de nivel internațional, ne referim la instalațiile de sunet și lumini sau la pianul de concert. Avem în Capitală așa ceva? Personal nu am cunoștință. Meritul indiscutabil aparține primarului localității, Mircea Minea, născut și crescut în Chiajna, iubitor de artiști și mare cunoscător de muzică. Faptul că se află la al șaptelea mandat spune totul, fiindcă nimeni nu te votează dacă nu meriți!”, afirma la inaugurarea noii Case de cultură ”Doamna Chiajna”, Octavian Ursulescu.
Ziua mondială a teatrului a fost serbată cu … teatru!
Revenind la week-end-ul care abia a trecut, pentru a marca Ziua mondială a teatrului, serbată la data de 27 martie, la Casa de cultură ”Doamna Chiajna” s-au organizat noi evenimente.
Astfel, pe 25 martie, de la ora 10.00, a fost spectacolul muzical pentru copii ”Coloricii suntem noi”, cu trupa ”Coloricii”, copiii distrându-se împreună cu părinții, alături de Ritza Maritzza Clownitza, Super DJ, Bunicuța, Ici, Rici și de, evident, Colorici.
De la ora 18.00, ”Cafeaua domnului ministru” a fost servită cu multă voie bună de actorii Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru și Victoria Bobu. O comedie satirică despre clasa politică și anturajul acesteia, fie că vorbim de instituții statale sau ”protejați”, piesa a expus în mod caricatural viciile, abuzurile și problemele de moralitate, cu intenția declarată de a corija indivizii și grupul social expus. Bebe Cotimanis a apreciat aplauzele publicului, a mulțumit autorității locale pentru invitație și a remarcat la modul superlativ calitatea acustică a sălii și amenajarea acesteia. ”O casă de cultură pe care o meritați!”, a spus actorul celor din Chiajna, adăugând că aici se vor desfășura, cu siguranță, evenimente culturale de excepție.
Și, pentru că publicul a dorit, spectacolul a avut și o a doua reprezentație, duminică, tot de la ora 18.00.
Accesul a fost gratuit, pe bază de invitații, în limita locurilor disponibile (202 în total).
Viitor cu multe spectacole
Daniela Daminescu, organizatorul celor trei spectacole, ne-a dezvăluit că acestea au reprezentat doar ”debutul” activităților care vor avea loc la Casa de cultură ”Doamna Chiajna”, din luna aprilie, programul fiind unul și mai variat, care va cuprinde spectacole de teatru pentru copii, adolescenți și adulți, de muzică ușoară și muzică populară, acoperind astfel mai toate preferințele publicului.
Mai mult, pentru liceenii din localitate se dorește organizarea unor sesiuni de proiecții cinematografice, ecranizări din zona curriculei pe care o au de studiat pentru examenul de Bacalaureat.
Apoi, când vremea va deveni și mai plăcută, probabil de prin lunile mai-iunie, se vor putea organiza diferite spectacole și în aer liber.
În cursul săptămânii, în incinta Casei de cultură ”Doamna Chiajna” se vor organiza cursuri de șah (deja funcționează), actorie, pictură și muzică.