Cu ocazia Zilei Universale a Iei, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Brănești, Casei Corpului Didactic Ilfov, Școlii Gimnaziale Nr. 1 din localitate și Brănești online, Asociația Culturală Brănești a organizat sâmbătă, 24 iunie, o manifestare culturală de promovare a iei și a portului popular în rândul elevilor și adulților.

Începând cu ora 11.00, la Căminul Cultural Brănești, mai întâi s-a povestit despre Sânziene sau Drăgaice, sărbătoare populară celebrată în fiecare an pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea creştină a Naşterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul, una dintre cele mai îndrăgite serbări câmpeneşti prilejuite de solstiţiul de vară, care marchează mijlocul verii agrare. Conform credinţei populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele sau Drăgaicele, personaje mitice nocturne, apar în cete, de obicei în număr impar, cântă şi dansează pe câmpuri, această sărbătoare fiind una a Soarelui, a poftei de viaţă, a dragostei şi a fertilităţii. Femei frumoase, Sânzienele înzestrează plantele cu puteri vindecătoare, împart rod holdelor şi femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor, apără semănăturile de grindină şi de vijelii. Ele sunt zâne bune, dar, atunci când oamenii le nesocotesc, pot deveni rele.
Mai apoi, la Brănești ”s-a scotocit prin lada de zestre a (stră)bunicelor”, în căutarea iei și a altor piese de port tradițional. Prof. Marius Ovidiu Sebe și eleva Miruna Nedu
i-au invitat pe adulții și tinerii din localitate să caute pe la rudele mai în vârstă veșminte tradiționale autentice și, apoi, să le prezinte poveștile. Iar aceste povești au fost unele neprețuite, ilustrate într-o prezentare video a unei incursiuni emoționante în trecut susținută de fotografii valoroase, îngălbenite de timp.
Scena Căminului Cultural a fost și ea decorată cu elemente vechi, specifice locului – macate și ștergare, fuioare, linguri de lemn, coșuri din nuiele, străchini din lut, vedre din lemn etc. Într-un asemenea decor tradițional, în ținute populare și însoțite de buchete de grâu uscat, flori de câmp și flori de Sânziene, pe scenă au urcat pentru a cânta și încânta – micuța Daria Sebe, deja cunoscută pentru calitățile sale vocale – Bianca Nicola Gheorghe, Georgeta Bărăscu, Daniel Turică, Ansamblul Izvorașul sau Grupul Helios.