La Periș, deși a preluat primăria cu o datorie de 250 de miliarde de lei vechi, actualul primar, Anghel Albu, pe lângă faptul că a scăpat comunitatea de datorii, a reușit să ducă la îndeplinire toate promisiunile făcute la preluarea mandatului de primar. Nu a fost neglijată nici educația și nici colaborarea cu Biserica Ortodoxă. Zilele trecute, întrega comunitate a participat la un miting care s-a dovedit a fi plin de lumină și culoare. Am văzut o comună în care lumea este mulțumită de administrația locală și hotărîtă să meargă la vot.

De ce este lumea mulțumită? Simplu. Pentru realizări și deschiderea față de cetățeni. Dar să vedem ce a reușit să facă, în doar patru ani, actualul primar. Lista este lungă și semnificativă. În primul rând, a fost înființat un serviciu de evidență a populației în incinta primăriei, au fost introduse gazele naturale în întreaga comună și refăcute în totalitate Casele de Cultură. Aici toți localnicii se pot bucura de biblio­teci și săli de șah. Și, dacă tot vorbim de cultură, trebuie spus că în Periș a fost înființat un Liceu Teoretic, în satul Buriaș a  fost renovată o școală care are peste 100 de ani de existență dar și dotarea tuturor școlilor la standarde moderne. Din toamnă se va da în folosință și o grădiniță cu program prelungit situată chiar în ­curtea primăriei. În fiecare sat din cele ce țin de Periș, cinci la număr, au fost amenajate parcuri, fapt care îi bucură enorm pe cei tineri.

Să continuăm ­împreună!!!

O investiţie importantă pentru bună­starea locuitorilor localităţii a fost şi înfiinţarea reţelei de gaze naturale. Cu această ocazie s-a introdus încălzirea centrală în toa-te şcolile, dispensarele, casele de cultură şi bisericile din comună, două dintre acestea, cea din Buriaș şi cea din Periş (nefinalizată încă), fiind construite tot în timpul ultimului mandat. Primarul Albu a amenajat totodată trotuare de-a lungul DJ 101B şi s-au construit sediile arhivei primăriei şi al Casei de Căsătorii. O altă decizie care a contribuit la uşurarea situaţiei financiare a cetăţenilor comunei a fost şi reducerea taxei de salubrizare.

Anghel Albu merge mai departe

Primarul comunei Periş are în continuare planuri mari. După reînfiinţarea Spitalului Comunal Periş,  proiectul lui de suflet este realizarea canalizării din localitate, pro-iect a cărui finanţare a reuşit s-o obţină încă din actualul mandat. Valoarea acestuia este de aproape 9.000.000 RON, din care aproximativ 80% reprezintă contribuţia Administraţiei Fondului pentru Mediu, iar 20% sunt fonduri ale primăriei. Proiectul, cu termen de finalizare în 2013, prevede înfiinţarea reţelei de canalizare, a unor sis-teme integrate de alimentare cu apă în comuna Periş precum şi construirea unor staţii de epurare. Printre alte intenţii se numără şi asfaltarea tuturor drumurilor laterale, după terminarea lucrărilor la canalizare, forarea a două puţuri, pentru a mări capacitatea staţiei de apă, finalizarea bisericii din Periş în 2014. Cert este că, în timpul vizi-tei noastre în Periş, ne-am convins că localitatea se află pe mâini bune. Comuna arată îngrijit, cu trotuare din pavele de culoare roşie care dau un aer vesel străzilor, cu clădiri de utilitate publică unde se vede că primul gospodar al localităţii îşi dă tot interesul pentru binele comunităţii şi pune suflet în tot ceea ce face.


“E bun, mamă, primaru’ ăsta!” , ne spune tanti Lenuţa, ieșită în pragul porţii. “ Uite, ne-a băgat gaze, ne-a făcut trotuare, biserici, acum ne bagă și apă!”. “ Hai dom’ne, că n-a făcut nici un primar ce a făcut domnu’ Albu!”, spun alți electori, care o auziseră pe tanti Lenuţa. “Să-i dea Dumnezeu sănătate și să ne conducă bine și anii viitori!”