Pe 22 iulie, polițiștii ilfoveni au  desfășurat  activității în cadrul acțiunii ”Blocada”, context în care aceștia au acționat, cu fermitate, pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională și penală, pe toate liniile de competență.

Mai exact, polițiștii ilfoveni de la Ordine publică, Rutieră, Economic, Investigații criminale, Arme și muniții și Acțiuni speciale au avut în vedere aspecte ce țin de verificarea legalității șederii cetățenilor străini pe teritoriul României, depistarea persoanelor care conduc  sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, depistarea persoanelor urmărite la nivel național și internațional, verificarea operatorilor economici și a persoanelor fizice deținătoare de arme, precum și identificarea, depistarea și tragerea la răspundere penală a persoanelor implicate în comitera de infracțiuni.

În contextul verificărilor, oamenii legii au transmis conducătorilor auto noile prevederi aduse de ”Legea Anastasia”, care se refere la faptul că, în cazul persoanelor care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive și care au provocat accidente rutiere soldate cu decesul victimei, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

În cadrul activităților, au fost legitimate 241 de persoane, 182 de  autovehicule  și  7 agenți economici, iar polițiștii de la arme au verificat 4 persoane fizice,  deținătoare de arme. Polițiștii de la Economic au confiscat 2.600 lei, iar cei de la Rutieră si Ordine publică  au constatat o serie de nereguli, pentru care au aplicat 95 de  sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 50.455 lei, dintre care 77 de sanctiuni conform O.U.G. 195/2002, 14 sancțiuni conform Legii 61/1991, o sancțiune conform Legii 295/2004, o sancțiune conform Legii 126/ 1995 și o sancțiune conform O.G.28/1999. A fost reținut 1 permis de conducere, retrase 6 certificate de înmatriculare și 1 set de plăcuțe cu numere. Polițiștii de Investigații criminale au verificat 9 persoane față de care au fost dispuse măsuri preventive. În cadrul activităților, polițiștii rutieri au constatat 7 infracțiuni la regimul rutier,  din care una pentru conducere fără permis, 3 pentru conducere sub influența consumului de droguri  și 3 infracțiuni pentru conducere sub influența consumului de alcool, în cauză fiind deschise dosare de urmărire penală. De asemenea,  a fost depistat în trafic un auto, în care se afla cantitatea de aproximativ 85 kg deșeuri neferoase (cabluri electrice), acestea fiind confiscate si lăsate în custodia unei societăți. Au fost opriți în trafic mai mulți conducători auto și au fost testați cu aparatele alcooltest  și drugtest, care au indicat, în unele cazuri, valori pozitive la consumul de alcool și substanțe psihoactive. Spre exemplu, un conducător auto, care a fost testat cu aparatul alcooltest, a avut rezultatul 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar la testarea cu aparatul drugtest, acesta a indicat prezența în organism a două substanțe psihoactive. Mai mult, din verificări a rezultat că bărbatul nu deține permis de conducere!

Polițiștii ilfoveni precizează că astfel de activități vor continua și în perioada următoare.