Fostul şef de stat Ion Iliescu a declarat,  că preşedintele Traian Băsescu poate să meargă la Consiliul European de la Bruxelles dacă vrea, dar nu fără premierul Vic-tor Ponta, el apreciind că nu este exclus ca cei doi – Băsescu şi Ponta – să meargă împreună la Bruxelles.

Iliescu a spus că tensiunile dintre Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria pe marginea reprezentării României la Consiliul European se vor soluţiona cu înţelepciune şi a adus în discuţie faptul că el, în calitate de şef de stat, a mers împreună cu premierul Năstase la reuniuni similare. “Acolo se întrunesc şefii Executivelor din ţările mem-bre, vin premierii. Noi am avut o experienţă în vremea guvernării Năstase când mergeam împreună, eu şi cu premierul. Nu mergeam fără premier. Pentru că acolo ve-neau premierii în general” , a spus Iliescu, conform agenției de presă Mediafax. 

El a mai precizat că Băsescu poate să meargă la Consiliul European, dacă vrea, dar nu fără Ponta. “Deci trebuie ţinut sema de cadrul în care se duc oamenii res­pectivi. Vrea preşedintele să meargă, poate să meargă, dar nu fără premier”, a spus Iliescu.

Actuala putere ar putea declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu, dacă acesta nu va accepta un even­tual mandat al Parlamentului acordat premierului Ponta de reprezentare la Bruxelles, şeful Guvernului spunând că nu doreşte acest lucru, dar nici nu exclude scenariul.

Preşedintele Băsescu a fost întrebat de jurnalişti, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii informale a Consiliului European, dacă îl vor vedea la reuniunea din 28 iunie. “De ce? Nu veniţi?”, a răspuns Băsescu, râzând. (AGERPRES)