Limitarea tranzacțiilor cu bani cash este o problemă pentru fermieri, acolo unde, în general, activează și producători mai în vârstă sau unde vânzările se efectuează între oameni simpli, mulți dintre ei neavând un cont la bancă. Agricultorii spun că această măsură nu le vine deloc în ajutor, mai mult încurajează băncile să facă profit pe spatele lor.

Măsura pe care prim-ministrul Marcel Ciolacu o vede ca pe una necesară pentru lupta împotriva evaziunii fiscale, îi nemulțumește pe fermieri. Ei spun că deseori sunt nevoiți să lucreze cu persoane mai în vârstă, cumpără terenuri de la oameni simpli care au, poate, peste 80 de ani, dar care nu dețin un cont la bancă și nu știu să gestioneze un astfel de cont. La fel se întâmplă și cu contractele de arendă, care vor fi mai greu de făcut dacă persoanei ce deține terenul i se cere și cont în bancă.

Agricultorul din Călărași Valentin Popa este de părere că aceste măsuri ar fi fost necesare de mai mult timp, însă pentru marile companii, multinaționale și nu pentru oamenii care trăiesc de pe o zi pe alta, care acum vor fi nevoiți să plătească comisioane la bănci pentru un cont pe care nu și-l doresc și care nu le este necesar.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.676