@ Parcarea din Strada Biruinței a fost finalizată și este funcțională @ Cartierul Danubiana este modernizat în proporție de 90%
Administrația orașului Popești-Leordeni și-a fixat și a îndeplinit numeroase obiective majore pentru modernizarea localității și creșterea nivelului de trai și siguranță a cetățenilor. Obiectivele nu au rămas doar în fază de proiect, multe dintre acestea au necesitat eforturi substanțiale și foarte multă implicare, dar la fiecare vizită pe care Jurnalul de Ilfov o face în oraș, avem plăcerea să descoperim că rezultatele nu întârzie să apară.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 679, ediția print
Un proiect foarte important pentru orice oraș este legat de fluidizarea traficului, ceea ce implicit include și asigurarea unui număr consistent de locuri de parcare. Pentru orașul Popești-Leordeni a cărui dezvoltare rezidențială spectaculoasă din ultimii ani s-a tradus și prin creșterea masivă a numărului de autoturisme, asigurarea locurilor de parcare a devenit o adevărată provocare. De aceea, acum încep să se vadă beneficiile oricărei soluții noi. ”Parcarea din Strada Biruinței este un proiect important, a fost finalizat și recepționat, iar în acest moment este dată în funcțiune și este utilizată”, ne-a anunțat primarul Petre Iacob. Potrivit acestuia, s-au depus foarte multe cereri ale proprietarilor de autoturisme din zonă, în special pentru locuri cu abonamente. ”Cred că mai avem libere doar 5 sau 6 locuri. Practic, nu facem față, având în vedere numărul mare de mașini”, a adăugat Silviu Gheorghiu, șef Serviciu Achiziții Publice și Investiții Locale al Primăriei orașului Popești-Leordeni.
Parcarea existentă pe Strada Biruinței este supraterană (P+1) cu amprentă la sol de 2.995 mp, dispune și de o terasă circulabilă unde au fost amenajate spații de parcare, în total fiind disponibile circa 300 de locuri. Prin decizie a CL, abonamentul va fi pătit anual, condițiile de parcare și siguranță a autoturismelor fiind foarte bune. Parcarea dispune de sistem de supraveghere video, sisteme de detecție și respectă cele mai riguroase norme de construcție. ”Se văd deja rezultatele, am venit cu o soluție pentru ca mașinile să nu mai fie parcate neregulamentar, măcar în zona respectivă. Avem un regulament în privința parcărilor interzise și Poliția Locală începe aplicarea acestuia. S-au dat deja avertismente șoferilor care parchează neregulamentar, iar în curând va începe sancționarea, mergând până la ridicarea autovehiculului. Nu ne dorim, dar nu avem încotro, pentru a evita blocajele. Ne străduim să găsim permanent soluții și să creăm noi parcări, acolo unde spațiul o permite. Prin autorizația de construire, dezvoltatorii imobiliari trebuie să creeze locuri de parcare. Din păcate nu sunt suficiente, iar în zonă mai avem în plan să mai construim peste 200 de locuri de parcare”, spune edilul. Un obiectiv de investiții important aflat pe lista de priorități a administrației din Popești -Leordeni este amenajarea străzii care va face legătura dintre Str. Drumul Fermei și Str. Laurențiu Raiciu. Realizarea acestei noi căi rutiere va fi însoțită și de o acțiune de sistematizare. Realizarea noii străzi va permite atât crearea a circa 200 de locuri noi de parcare, cât și amenajarea unor spații de relaxare pentru cetățeni.
În paginile ziarului nostru am mai relatat faptul că au fost aprobate două proiecte necesare orașului pentru crearea a noi căi rutiere menite să dezaglomereze traficul rutier din localitate, care au presupus votul Consiliului Local privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Noile reglementări au blocat însă investițiile până la sfârșitul anului și nu permit semnarea contractelor cu câștigătorii licitațiilor, chiar dacă procedura este finalizată. ”Avem 12.500 mp pentru un obiectiv care include două puncte, adică drumul de legătură între Drumul Fermei și Laurențiu Raiciu și parcul aferent”, a precizat Silviu Gheorghiu.
Cartierul Danubiana devine european
O veste bună privește Cartierul Danubiana. Primarul Petre Iacob spune că lucrările au fost finalizate în proporție de 90%. ”Se fac ultimele retușuri ca să poată funcționa la capacitate maximă. Oamenii din zonă sunt foarte fericiți pentru că au stat atâția ani fără a avea acces la utilități, fiind proprietate privată. Acum, oferim un trai decent cetățenilor”, precizat edilul, subliniind că s-au făcut eforturi foarte mari din partea administrației publice a orașului, dar efectele acestei investiții se văd, iar oamenii sunt mulțumiți. Peste 11 milioane de lei au fost investiți în lucrările de modernizare la finalul cărora Cartierul Danubiana dispune de instalații de apă și canalizare noi, o infrastructură rutieră modernă, dar și peste 200 de locuri noi de parcare, spații verzi și zone de recreere pentru copii și adulți. Proiectul acordă o atenție specială și respectării normelor de siguranță, care includ amplasarea de hidranți subterani, instalații de iluminat public cu LED, precum și amplasarea de indicatoare rutiere și sistematizare rutieră. Pentru modernizarea Cartierului Danubiana cel mai important pas a fost achiziționarea de către autoritate, de la SC Danubiana SA, a terenului cu o suprafață de aproximativ 2 ha care include cartierul Danubiana și care reprezintă de fapt căile de acces, spații verzi, curți, construcții și instalații de apă și canalizare, fără de care administrația nu putea face investiția menită să contribuie la îmbunătățirea vieții cetățenilor din zonă. Cartierul Danubiana se găsește în fosta zonă industrială a orașului Popești-Leordeni. La momentul construirii, în urmă cu foarte mulți ani, blocurile nu au fost gândite și nici dimensionate pentru familiști și nici rețeaua de drumuri pentru numărul mare de autovehicule care circulă în prezent în orașul Popești-Leordeni.
Multe alte proiecte se află pe lista Primăriei Popești-Leordeni, dar Ordonanța 90 împiedică investițiile pe parte de consultanță și proiectare în lunile noiembrie și decembrie. Primăria așteaptă să dea drumul proiectelor privind realizarea campusului preuniversitar, modernizarea DN4 și a parcului de la Strada Laurențiu Raiciu. ”Am finalizat procedurile de licitație, dar nu se poate face invitație la semnarea contractului. Încercăm la nivel local să facem o adresă la Ministerul Finanțelor, să fundamentăm faptul că este vorba despre obiective importante care trebuie realizate, cum este cazul campusului. În Popești-Leordeni, avem trei școli gimnaziale și un liceu, dar necesarul de locuri în sistemul nostru de învățământ este în permanentă creștere. Sperăm ca anul viitor, în septembrie, să putem să băgăm copiii în acest campus. Începem să devenim deficitari pentru că sunt foarte mulți copii și cereri și încercăm să găsim soluții. Este foarte important pentru ca administrația să vină cu soluții, să țină pasul cu nevoile cetățenilor, adică peste 100.000 de persoane neoficial”, a subliniat primarul Petre Iacob.