Problema înscrierilor la grădinițe rămâne actuală și în Ilfov, chiar dacă nu este la nivelul celei din Capitală. Sunt încă multe localități în care, în perioada 2007-2008 a început un program pentru construcția unor noi grădinițe, dar grație fostului guvern, în 2009 lucrările au fost stopate. Acum, noul șef al Inspectoratului Școlar Ilfov, Ion Cornaciu, spune că lucrurile nu pot rămâne așa, în condițiile în care aproape 6000 de copii din Ilfov nu sunt cuprinși în programul de învățământ.

În Ilfov sunt, în momentul de față, 100 de grădinițe cu program normal și doar 9 cu program prelungit. Din statisticile Inspectoratului Școlar Județean, reiese că sunt 4660 de locuri ocupate la grădinițele cu program normal și 2320 la cele cu program prelungit. Mai sunt și grădinițe private, dar în total, din 14.924 de copii preșcolari, doar 9052 sunt înscriși în programul de învățământ. Din ceea ce ne-a declarat inspectorul-șef Ion Cornaciu, cei 5872 de copii care încă nu se bucură de bene-ficiile educației au, în marea majoritate, vârsta cuprinsă între 3 și 4 ani. Dacă e să facem și un top al localităților cu cele mai mari probleme cu absorbția, pe primul loc se află orașul Voluntari cu 1764 de copii care nu au locuri la grădinițe, urmează Pantelimonul cu 1735, Mogoșoaia cu 226, Găneasa cu 214 și Buftea dar și Popești-Leordeni cu 212 locuri. În multe din aceste localități au fost începute lucrări pentru noi unități de învățământ dar lucrările au fost sistate din considerente mai mult sau mai puțin economice. 

Cert este că auto­ritățile locale trebuie să se mai gîndească, pe lângă construcția de biserici și cimitire și la educația copiilor, asta dacă nu din considerente morale și logice, cel puțin pentru că ei vor fi viitorii plătitori de taxe.

Actele necesare pentru înscrierea la grădiniță

√ copie după certificatul de naștere al copilului;

√ copii dupa buletinele sau cărțile de identitate ale părinților;

√ adeverință de salariat de la ambii parinți, unde este cazul;

√ cerere prin care se solicită înscrierea copilului la grădinița respectivă;

√ adeverința medicală a copilului