Simularea examenului de Bacalaurat 2024 a debutat luni, 4 martie, cu prima probă, la Limba și literatura română. Mai multe conținuturi de la disciplinele de Bacalaureat, printre care 5 autori la Limba română, au fost exceptate la aceste simulări din programele integrale pentru examenele din vară. Probele au început la ora 9.00, moment în care, în fiecare sală, s-au deschis plicurile sigilate care au conținut subiectul multiplicat, conform procedurii Ministerului Educației.

Articol apărut în Jurnalul d eIlfov nr. 692, ediția print

Ca și la simularea examenului de Evaluare Națională la clasa a ­VIII-a 2024, și la aceste simulări, lucrările elevilor sunt scanate în clasă, la predare, și corectate pe platforma digitalizată, după cum a anunțat Ligia Deca. ”În plus, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click”, spunea oficialul. Un profesor va avea de corectat, în medie, circa 50 de lucrări, iar evaluarea se va putea face din școală, precum și de acasă.

La simularea probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat participă elevii claselor a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă, conform Ordinul 6.760/decembrie 2023.

După susținerea probei E) a) – scris, Limba și literatura română, pe 4 martie 2024, pe 5 martie are loc proba E) c) – scris – proba obligatorie a profilului, pe 6 martie – proba E) d) – scris – proba la alegere a profilului şi specializării și pe 7 martie – proba E) b) – scris – Limba şi literatura maternă. Pe 15 martie 2024 are loc comunicarea rezultatelor.

21 de centre de examen, în Ilfov

În Ilfov, pentru simularea examenului de Bacalaureat sunt organizate 21 de centre de examen, iar repartizarea elevilor pe săli se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, la nivelul unității de învăţământ/centrului de examen, conform procedurii. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării examenului național de Bacalaureat este de trei ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Modificări de program

Programa pentru simularea examenului de Bacalaureat prevede eliminarea unor conținuturi la Limba română, Matematică, Istorie, Geografie, dar și la alte discipline, potrivit ordinului ministrului Educației 6.760/2023. Astfel, la Limba română este valabilă programa aprobată prin ordinul ministrului Educației 4.923/2013 privind organizarea și des­fășurarea examenului de Bacalaureat 2014, din care sunt exceptate: textul dramatic postbelic; perioada postbelică; autorii canonici: Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

La Matematică, pentru simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023-2024, este valabilă programa apro­bată prin Ordinul 4.430/2014, iar pentru Istorie este valabilă programa aprobată prin Ordinul ministrului Educației 4.800/2010, cu o serie de excepții.