Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv, joi, cererile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi Hidrosind, de anulare a procedurii de intrare în insol-venţă a companiei Hidroelectrica. Companiile Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie, din grupul elveţian Alpiq, care au avut acorduri directe cu Hidroelectrica, precum şi Federaţia Sindicală Hidrosind, au cerut instanţei anularea procedurii de intrare în insolvenţă a companiei.

Producătorul de elec­tricitate a pierdut 1,1 miliarde euro în perioada 2006-2012, din vânzarea energiei prin contracte directe la preţuri mici.

Avocatul Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spunea, în septembrie, că insolvenţa Hidroelectrica va fi un succes şi va pu-tea fi aplicată şi la alte societăţi. Borza a mai afirmat  că, dacă procedura de deschidere a insolvenţei va fi anulată, cu consecinţa reactivării contractelor bilaterale cu “băieţii deştepţi din energie”, Hidroelectrica ar putea intra în faliment. “Nu înseamnă că dispare cel mai mare producător de energie, dacă Hidroelectrica ar intra în fali-ment. Probabil s-ar putea suplini cantitatea de energie. Dar dispare un agent economic care are un monopol pe piaţa serviciilor tehnologice de sistem. Fără Hidroelectri-ca, România rămâne la propriu în beznă, în întuneric”, spunea Borza.