Două subiecte au făcut vestită comuna noastră Chiajna: echipa de fotbal Concordia şi numărul mare de gemeni născuţi pe teritoriul acestei comune. De ce aici şi nu în altă parte? E o enigmă nerezolvată deocamdată în Câmpia Vlăsiei şi în Europa.

Dacă poposiţi prin comuna Chiajna şi vi se pare că tocmai ce aţi văzut un tânăr care parcă a mai trecut şi acum 10 minute, nu vă suspectaţi de probleme cerebrale. Cu siguranţă, un cuplu de gemeni dintre cele circa 100 câte sunt ştiute în comună de-a lungul anilor, tocmai a trecut pe lângă voi. Sunt fete şi băieţi, sunt tineri şi vârst-nici, sunt profesori sau muncitori. Unii se cunosc, alţii nu. Actua­lul primar, Mircea Minea are şi el un frate geamăn dar şi un regret: comuna nu a putut fi înscrisă în Car-tea Recordurilor din cauză că lipsesc datele ştiinţifice explicative ale fenomenului sarcinilor multiple pe teritoriul acestei comune, unică în Europa, din acest punct de ve-dere.

Cei mai vârstnici ­gemeni

Petre Gheorghe şi Petre Constantin sunt acum cei mai în vârstă gemeni din comuna Chiaj­na. Obişnuiţi cu presa, ne-au primit cu bucurie şi am fi stat mult de vorbă dacă timpul ne-ar fi permis. Născuţi în februarie 1943, gemenii stau şi foarte aproape unul de altul, pe aceeaşi stradă la numere diferite. Se văd zilnic şi sunt foarte apropiaţi, întărind ceea ce se spune despre firele tainice ale vieţii unor gemeni.

Domnul Petre Constantin a fost montator de ascensoare iar domnul Petre Gheorghe a fost strungar. Sunt veseli şi deocamdată aşteaptă sărbătorirea celor 50 de ani de căsnicie a fratelui mai mic cu câteva secunde, Gheorghe. 

Pasionat de fotogra­fie, Petre Constantin ne a pus la dispoziţie albumul cu fotografii de familie din care o publicăm pe cea mai veche existentă în Chiajna cu o pere-che de gemeni.

Darius și Patricia, cei mai tineri gemeni

Pe Darius şi Patricia Iacob din satul Roşu i-am găsit în pătuţul lor din apartamentul luminos din cartierul de blocuri noi amplasat la limita satului Roşu şi a cartie­rului Militari.

Bogdan şi Mirela Iacob i-au primit pe micuţi la un an de la mutarea în casă nouă, astfel că numai camera lor este terminată. În vârstă de numai  12 zile atunci când i­ am văzut, Darius şi Patricia nu sunt gemeni identici. În schimb, sunt cuminţi, delicaţi şi înconjuraţi de multă dragoste. Bunica lor de la Piteşti le este şi ea alături şi astfel, părinţii au un ajutor important.

Mirela Iacob îmi spune că a început să se obiş­nuiască cu gândul, dar la aflarea veştii a plâns o lună.  I s-a părut că dorinţa lor a fost prea ascultată şi grijile referi-toare la creşterea simultană a doi copii i-au umplut de lacrimi ochii ­mari şi albaştri. Mirela Iacob a rămas însărcinată la trei luni de la mutarea în apartamentul cel nou din Roşu. Nici ea, nici soţul nu au avut gemeni în familie, nici unul, nici altul nu sunt născuţi în Roşu sau Chiajna, aşa că ipoteza existenţei în zonă a unor factori declan-şatori ai unei sarcini multiple dă din nou târcoale.

„De ce avem noi ­gemeni ?”

Știinţific, nu există răspunsuri concrete care să poată fi oferite părinţilor care se întreabă de ce au gemeni. Statisticile arată că una din 80 de sarcini este gemelară însă, medicii sunt mult mai preocupaţi să ofere sfaturi și sprijin moral părinţilor decât să ia probe de sol, aer și apă. Mai exact, impactul pshilogic al apariţiei unei pere-che de gemeni într-o familie este  foarte important a fi deslușit. 

Psihologului îi revine sarcina de a explica mai pe îndelete tinerilor părinţi de gemeni despre trioul în care atât mama, cât și tata vor trăi toată viaţa având gemeni. Gemelitatea provoacă teamă unor părinţi, altora nu, însă sigur este faptul că această situaţie aduce dificultăţi suplimentare care nu trebuie neglijate.

Pentru orice mămică apariţia unui copil este un motiv de bucurie, însă mămicile de gemeni sunt deseori confruntate cu pierderi ale reperelor de identitate căci mama de gemeni trebuie să ofere în plus o cantitate de afecţiune și de griji.

Privirile oamenilor sunt, de asemenea, factori de stres pentru o mămică de gemeni. Oamenii se vor holba întotdeauna atunci când vor întâlni o pereche de gemeni în cărucior și, de multe ori, oamenii se opresc, pun întrebări, se miră.

Nu în ultimul rând, taţii de gemeni sunt și ei stresaţi, într-o altă manieră. Ei se vor confrunta cu întrebarea referitoare la capacitatea lui de a munci pentru a asigura traiul unei familii mai mari decât se așteptase.