Amplasată între râul Ialomiţa şi lacul Snagov şi înconjurată de păduri care fac parte din Codrii Vlăsiei, comuna Periş are ca viceprimar o doamnă cochetă, Zenobia Mureşan pe care am întâlnit o înaintea unei şedinţe a Consiliului Local şi după un binemeritat concediu de odihnă de toamnă. Până la începerea şedinţei am avut timp s-o întrebăm despre problemele în curs de rezolvare pentru binele comunităţii perişene.
„De când s-a desfiinţat poliţia locală suntem foarte preocupaţi de siguranţa cetăţenilor. Eu sunt la al doilea mandat şi vă pot spune că de ani de zile, chiar, discutăm despre spargeri şi furturi şi suntem obligaţi faţă de cetăţeni să găsim soluţii. Sunt 7300 de locuitori în comună şi în cele 5 sate, locuitori plătitori de impozite, cărora trebuie să le asigurăm siguranţa. Eu sunt de părere că poliţia este, totuşi, necesară şi poliţia nu poate fi înlocuită de nici cea mai performantă cameră video. Patrularea poliţiei este de asemenea o situaţie a cărei lipsă o resimţim pentru că, poliţia patrula pe drumurile hoţilor, cum spunem noi. Răufăcătorii nu folosesc drumul principal, au căile lor pe câmp şi ştiu exact unde să atace. Ce-i drept, avem 4 polițişti, dar aceştia nu fac faţă pentru a asigura liniştea celor 7300 de locuitori. Imaginaţi-vă, satul Buriaş este la 12 km de centrul comunei Periş şi de acolo la strada principală, cu maşina drumul durează 30 de minute. Dacă este şi bariera pusă peste calea ferată, până ajunge poliţistul… Suntem cea mai întinsă comună din judeţ, avem pădure, lac şi hoţii ştiu unde şi când să atace. Chiar şi cu o cameră video, siguranţa tot nu este asigurată, căci camera serveşte pentru a şti ceva după comiterea unei infracţiuni. Din punctul meu de vedere, cred că oamenii trebuie să simtă că sunt controlaţi. Dar, atenţie, controlul în sensul bun al cuvântului, nu controlul referitor la un banc spus împotriva lui X. Când spun control, mă refer la apărarea cetăţeanului corect. Slavă Domnului, în Periş nu s-au întâmplat până acum situaţii în care cuiva să i fie furată geanta de pe umăr sau lănţişorul de la gât, însă nu trebuie să aşteptăm ca aceste situaţii nefericite să apară. Apoi, avem parcuri în Periş, şi la Bălteni, şi la Buriaş, şi la Cocioc şi unde sunt parcuri apare şi tineretul, aşa că, iată încă o direcţie către care trebuie să ne uităm. Desigur, poliţiştii pe care îi avem patrulează în zona parcurilor.”


„Toţi copiii din Periș trebuie să meargă la școală”
Pentru că şcoala are alte implicaţii în judeţul Ilfov decât în Bucureşti (de exemplu), am întrebat o pe doamna viceprimar despre problemele pe care le întâmpină elevii din Periș.
„Atât cât am putut am pregătit şcolile înainte de începerea anului şcolar, le-am igienizat. Ne-au rămas 3 şcoli generale şi liceul cu profil teoretic, avem 2 clase de a IX-a cu elevi din Periş şi satele componente, dar şi din Snagov pentru că satul Tâncăbeşti este mai aproape de Periş decât de Snagov. Naveta este mult mai uşoară, copiii ies la DN, iau maxi-taxi şi vin imediat la Periş. Altfel, copiii ar fi trebuit să meargă pe DN, să schimbe şi să se întoarcă spre Snagov. Noi am vrut neapărat să avem liceu aici pentru copiii ai căror părinţi nu au posibilităţi materiale de a-i trimite să facă naveta la şcoală. De altfel, problema transportului este un alt punct „fierbinte” pe agenda primăriei din Periş pentru că am făcut demersuri pentru reintroducerea autobuzelor RATB sau să sponsorizăm noi o parte a costului biletului.”


„Să ajungi să-ţi pui problema dacă iei bac-ul este o mare gogoriţă”
Mamă a două fete, absolventă de studii de Politehnică, viceprimarul Zenobia Mureşan are păreri extrem de bine conturate despre şcoală şi regula de trei simplă pe care ar trebui s-o ştie toată lumea.
„Eu sper că anul acesta toată lumea a înţeles că nu mai merge cu copiuţa la bacalaureat şi la şedinţa de la liceu am afirmat cu tărie lucrul acesta. Absolvirea bacalaureatului trebuie să fie un moment serios atât în ochii elevilor, cât şi ai părinţilor, dar mai ales ai profesorilor. Se poartă meditaţiile şi nu cred că situaţia este normală. După cum, nu este normal ca toţi copiii să ajungă medici, profesori, ingineri. Desfiinţarea şcolilor profesionale a fost o mare greşeală pe care o plătim, într-un fel sau altul acum. Bac-ul profesional e o idee bună, dar după ce l-a ­luat, ce face cu acea diplomă? La 18-19 ani, ce ştie să facă un tânăr? Mai bine 10 clase şi o meserie. Ce folos are diploma de licenţă dacă, de exemplu, un calcul simplu ca regula de trei simplă nu este cunoscut? Apoi, cred că elevii ar trebui, de exemplu, să înveţe la şcoală şi cum să completeze o cerere, să ştie să-şi ceară drepturile. Nu vreau să folosesc expresia pe vremea mea dar noi dintr-o clasă de 36 de elevi, 32 am intrat la facultate şi am făcut liceul la Buftea, fără meditaţii.”


De ce politică?
Opiniile pline de realism şi bun-simţ ale doamnei viceprimar, au născut şi întrebarea referitoare la implicarea politică. Şi doamna Mureşan spune:

„Mi s-a părut că dacă vrem să realizăm ceva, trebuie să ne şi implicăm. Eu vin din mediul privat şi din anul 2000 sunt implicată politic. Dacă ne dăm toţi la o parte, să nu ne mai plângem că ne este rău. Şi dacă m-am întors acasă, căci eu sunt din Periş, mi-am spus că trebuie să facem ceva pentru oamenii de aici. În 1992 mi-am făcut firmă şi mi-a mers bine şi în 2000 nu erau gaze la Periş. Mi-am spus că nu se poate aşa ceva şi că trebuie să încerc să aduc eu gazele, motiv pentru care mi-am depus candidatura ca primar. Şi, din 17 candidaţi am ieşit pe locul 3, fiind singura femeie. Şi eu sper să nu-i dezamăgesc pe cei care m-au ales.”
E sigur că ne vom reîntoarce curând în Periș, căci am început cu doamna viceprimar o interesantă discuţie despre vechile tradiţii ale satului românesc pe care, noi, cei de la Jurnalul de Ilfov, am vrea să le redescoperim. Considerăm că o localitate cu locuitorii ei, o primărie cu responsabilităţile ei au nevoie de rădăcini pentru a progresa. Precum un copac.