Primarul Gabriel Dumănică și administrația locală se concentrează pe infrastructură și investiții pentru confortul cetățenilor

În timp ce majoritatea românilor se pregătesc pentru vacanțe și relaxare în această vară, comuna Afumați este un adevărat șantier. Sub coordonarea primarului Gabriel Dumănică, localitatea este în plin proces de transformare și modernizare, cu un număr impresionant de proiecte de infrastructură aflate în desfășurare, care vizează modernizarea și îmbunătățirea vieții locuitorilor săi.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 712, ediția print

Comuna Afumați este în plin proces de schimbare cu ajutorul a numeroase investiții care promit să aducă îmbunătățiri semnificative pentru locuitori, transformând așezarea ilfoveană într-un exemplu de urmat de dezvoltare reușită.

Unul dintre cele mai importante și așteptate proiecte este modernizarea Șoselei Baku (anterior cunoscută ca Strada Focșani). Primarul ­Gabriel Dumănică a anunțat că a semnat recent un contract de finanțare în valoare de 560.865,93 lei, fonduri acrodate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Contractul a fost semnat în prezența ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea.

”Această finanțare reprezintă o oportunitate importantă pentru comuna noastră. Ne va permite să începem lucrările de execuție a podețelor de acces la proprietăți pe Șoseaua Baku, ceea ce va contribui semnificativ la îmbunătățirea accesibilității și func­ționalității infrastructurii noastre rutiere”, a declarat primarul Gabriel Dumănică. Proiectul vizează finalizarea lucrărilor de modernizare a podețelor de acces pe această arteră esențială care leagă Ograda ”Moară” de DN 2 (centrul comunei Afumați) și intersectează străzile Moinești și Moldovei, având acces la DJ 100 (Afumați – Găneasa). În trecut, pe Șoseaua Baku au fost efectuate lucrări de asfaltare și amenajare de trotuare pe o lungime de aproximativ 820 metri, contribuind la fluidizarea traficului pe această arteră importantă.

În contextul acestui nou proiect, toate străzile cu lățimea necesară vor beneficia de amenajări complete, inclusiv trotuare și podețe de acces.

Pe de altă parte, și alte străzi vor fi modernizate doar cu podețe, pentru a asigura accesul facil la proprietăți. Acest demers face parte dintr-un plan extins de aproximativ 60 de proiecte, care vor fi implementate în următorii doi ani, cu finanțări provenind din fonduri europene, guvernamentale, județene și din bugetul local. ”Comuna noastră este într-un continuu proces de dezvoltare. Nici o stradă nu va fi neglijată în acest amplu proces de modernizare,” a subliniat primarul Dumănică.

Proiecte în desfășurare și finalizări recente

Primarul Gabriel Dumănică a subliniat angajamentul administrației locale de a moderniza toate străzile din localitate, astfel că un proiect important aflat în desfășurare este și modernizarea Străzii Mihai Bravu, unde în prezent se finalizează lucrările pentru podețele de acces la proprietăți. Proiectul de modernizare a Străzii Mihai Bravu, împreună cu Șoseaua Baku fac parte dintr-un set de nouă proiecte finanțate prin ”Anghel Saligny”. Toate aceste inițiative se află în faze avansate de pregătire la minister, iar administrația locală intenționează să le finalizeze și pe cele rămase în cel mai scurt timp.

De asemenea, sunt în derulare aproximativ 20 de proiecte în diverse zone ale comunei Afumați, transformând-o într-un veritabil șantier, scopul evident fiind creșterea gradului de confort și siguranță pentru cetățenii comunei.

Proiectele curente din Afumați includ o varietate de lucrări menite să îmbunătățească infrastructura, astfel că prioritară a rămas amenajarea străzilor.

De aceea, se des­fășoară lucrări de asfaltare și reabilitare pe străzile Trandafirului, Mircea Vodă, Stadionului și Fermei. Strada Murelor este aproape finalizată, având trotuare, podețe de acces și șanțuri betonate. Au fost demarate deja și lucrările pe Strada Plopului.

De asemenea, extinderea rețelei de canalizare rămâne în atenția administrației, motiv pentru care se realizează lucrări în acest scop pe tronsonul DJ 100 – Strada Mihai Bravu și Strada Ștefan cel Mare pe Șoseaua București – Urziceni. Aceste lucrări vor continua în următoarele săptămâni.

Sala de sport de la stadion este în lucru, astfel că cetățenii comunei sunt tot mai aproape de a beneficia de noi facilități sportive moderne.

Un alt proiect important este cel privind realizarea puțului forat de mare adâncime, al șaptelea din comună, care alături de celelalte șase puțuri similare permite asigurarea unei surse constante de apă potabilă.

Modernizarea centrului comunei reprezintă un alt obiectiv de interes, având în vedere că au fost finalizate lucrările de introducere a canalizării. Centrul comunei va fi amenajat cu trotuare, canale de scurgere a apei pluviale, iluminat și elemente peisagistice, toate acestea având scopul de a transforma acest loc într-un spațiu plăcut și funcțional pentru locuitori, dar și pentru vizitatori. În același context a fost avută în vedere și construcția unei noi stații de autobuz în centrul comunei, dotată cu toalete publice, lucrare care este aproape finalizată.

Cum știm că ad­mi­nistrația din Afumați este preocupată permanent să ofere cât mai multe spații de relaxare comunității, vestea bună este aceea că în curând vor fi finalizate și lucrările de amenajare a parcului din Ograda Moară și după finalizarea împrejmuirii și a drumului de acces și a parcului din Ograda Ștefănești.

Primarul Gabriel Dumănică ne-a spus că sunt în desfășurare și lucrări pentru împrejmuirea terenului la Școala Mare, precum și lucrări de construire a unui gard la cimitirul de pe Strada Școlii, acesta fiind realizat în proporție de 70%.

În privința siguranței cetățenilor, pe DN 2, se desfășoară lucrări de modernizare a iluminatului public pe tronsonul cuprins între Ocean Fish și semafor Doraly.

Perspectivele viitoare, susținute de un management profesionist

Primarul Gabriel Dumănică și echipa sa continuă să atragă fonduri și să implementeze proiecte care să transforme comuna Afumați într-o localitate modernă, cu infrastructură de înaltă calitate. Acest angajament față de dezvoltarea infrastructurii locale subliniază importanța unei planificări riguroase și a unei execuții eficiente, garantând astfel că Afumați va deveni un model de succes în atragerea și utilizarea fondurilor nerambursabile pentru dezvoltarea comunității.

Primarul Gabriel Dumănică și echipa sa sunt, așadar, angajați într-o misiune ambițioasă de modernizare a comunei Afumați, misiune care va fi cu siguranță îndeplinită cu succes. „Continuăm investițiile în infrastructură! Nici o stradă nu va fi uitată!” a concluzionat primarul Gabriel Dumănică.