Parlamentarii vor să aibă acces la probele din dosarele colegilor, înainte de a accepta cererile de percheziţie, de reţinere, de arestare sau de începere a urmării penale a colegilor lor. În acelaşi timp, parlamentarii vor ca deciziile  Parlamentului privind imunitatea parlamentară să fie definitive şi executorii.

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor cuprinde o prevedere potrivit căreia ministrul Justiţiei trebuie să trimită o serie de documente suplimentare atunci când cere arestarea, percheziţionarea sau reţinerea unui parlamentar, potrivit Adevărul.ro. Cererea trebuie să conţină probele din cazul respectiv, temeiul legal şi motivele concrete. O asemenea prevedere nu a existat, până în prezent, în statutul deputaţilor şi senatorilor.

Totodată, parlamentarii doresc ca proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor să cuprindă şi o prevedere potrivit căreia hotărârile Senatului sau ale Camerei, dar şi ale Birourilor permanente, sunt definitive, executorii şi obligatorii faţă de orice autoritate publică.