În plin sezon de apariţie şi transmitere a infecţiilor respiratorii, sănătatea localnicilor din judeţul Ilfov este pe mâini bune. Absolut toate dozele de vaccinuri distribuite de Ministerul Sănătăţii către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov (DSP Ilfov) în vederea desfăşurării campaniei de vaccinare antigripală, şi tuturor programelor de imuniza-re, sunt păstrate în condiţii de maximă siguranţă. Aşadar, atât copiii, cât şi adulţii din judeţul Ilfov sunt vaccinaţi cu produse de o calitate ireproșabilă.

Ilfovenii au luat cu asalt cabinetele medicilor de familie solicitând vaccinarea antigripală. Din cele peste 3.500 de doze de vaccin care au fost distribuite Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov la începutul campaniei, la momentul actual, în stocul instituţiei mai sunt doar 100 de doze de vaccin antigripal. Cei cărora li s-a administrat vacci-nul precum şi cei care vor solicita de aici înainte orice fel de preparat biologic, cu scopul de a căpăta imunitate împotriva bolilor infecţioase, prin intermediul medicilor pe lista cărora sunt înscrişi, pot fi siguri că substanţele inoculate în propriul organism sunt active.  

Produsele biologice, depozitate într-un sistem cuplat la generator 

La DSP Ilfov, vaccinurile sunt păstrate în ambalajul original, la întuneric şi la o temperatură ambiantă corespunzătoare. “Vaccinurile sunt produse care nu pot fi păs-trate oricum. Am achiziţionat un sistem special, cuplat la generator astfel încât, dozele să fie păstrate în condiţii optime, permanent. Sunt menţinute non-stop la aceeaşi temperatură, între +2 şi +8 grade Celsius”, spune dr. Dănuţ Crăciun, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, Ilfov. Aici sunt supravegheate şi controlate în permanenţă. “Verificăm cu maximă atenţie termenul de valabilitate şi temperatura din interiorul sistemului de depozitare ca să nu se altereze vaccinul şi să-l distribuim medicilor de familie după ce şi-a pierdut proprie­tăţile pozitive”, explică Zoe Roşca, asistent medical de igienă în cadrul DSP Ilfov. 

Vaccinul la medicul de familie, cel mai sigur 

Medicii trag semnalul de alarmă! Dozele achiziţionate din farmacii sau de pe internet, de la mica publicitate, trebuie evitate deoarece, nu există garanţia că au fost păstrate în condiţii optime. Mai mult, produsele biologice nu au ce căuta pe internet. Imunizarea este un act medical care necesită supraveghere şi recomandare medi-cală. “Sunt adeptul imunizării şi recomand tuturor vaccinarea. Consider că este o metodă extrem de eficientă, comparativ cu efectul pe care l-ar putea produce boala. Dar, cel mai sigur este vaccinul administrat de către medicul de familie”, precizează dr. Dănuţ Crăciun.