Sau să accizăm, să „forfetăm”, să taxăm. Cum vă place! Așa cum prevedeam într-un editorial anterior, nici nu a trecut o lună de la învestirea Gu-vernului Ponta, că membrii Executivului au și început să-și stoarcă creierii pentru a găsi o modalitate de a face rost de bani. Și care putea fi cea mai la îndemână metodă? Mărirea, dar și înmulțirea birurilor. Așa au apărut tot felul de creșteri de accize, de impozite forfetare etc. Coroborate cu scumpirea energiei și a carburanților, toate acesta nu vor face decât să fie uitate „măririle” de salarii ale bugetarilor, măririle de pensii și creșterea salariului minim pe economie, pentru că, se vede treaba, Guvernul a dat cu o mână, dar ia cu două. În ciuda faptului că majoritatea specialiștilor din economie susțin că, în vremuri de criză, nu este recomandat să se facă măriri de taxe și impozite, pentru a relaxa economia și pentru a stimula producția și consumul și nici să se „inventeze” altele noi, drăguțul nostru de Executiv insistă să nu țină cont de aceste sfaturi și face tot cum îl taie capul. Într-adevăr, e foame de bani, dar pot fi găsite și alte căi de a reduce deficitul bugetar, cum ar fi creșterea colectării și scăderea evaziunii fiscale. Toate aceste scumpiri vor duce, inevitabil, la inflație…

Dar pentru că eu sunt un cetățean responsabil și vreau să ajut Guvernul să iasă la lumină, am și eu câteva propuneri pentru noi taxe și impozite, care să scoată țara din marasmul economic. Așadar, pe lângă impozitul forfetar agricol, care se preconizează a fi introdus în viitorul apropiat, aș sugera să se implementeze (un cuvânt adorat de guvernanți) taxa pe ouă. Nu pe ouăle lui Năstase, ci pe cele a unor ipotetice babe Safta. Are baba în bătătură 10 găini outoare? Fac ele cel puțin un ou pe zi? Iese baba Safta cu găleata cu ouă să-și vândă surplusul prin piață? Iese! Păi fără să se impoziteze acest câștig? De neconceput! Așadar, trebuie introdus neapărat impozitul pe ou. Acesta trebuie scanat, pentru a vedea dacă nu cumva are două gălbenușuri, în acest caz fiind absolut necesară dublarea impozitului. O altă taxă, care mi se pare imperios necesară, este rovinieta pentru mersul pe jos, după modelul celei pentru autoturisme. Fiecare pieton ar trebui să plătească pentru faptul că uzează zilnic trotuarele și ar trebui să poarte în piept o insignă care să dovedească faptul că are dreptul să utilizeze trotuarele.

Dar cel mai important impozit care ar trebui legiferat este impozitul forfetar pe furat pentru demnitari. Ești numit într-o funcție de conducere, ești ales în Parlament? Plătești, anual acest impozit, pentru tot ceea ce urmează să furi din banii publici, sau să-i risipești din incompetență, cuantumul acestuia fiind calculat proporțional cu importanța funcției. Astfel, bugetul va fi, într-o oarecare măsură, protejat și se poate recupera măcar o parte din pagubă. Așadar, vă urez să impozitați bine!