La Snagov, încă poţi murdări multe, fără să cureţi nimic

Şi nici nu e frumos din partea matale. Nu se cade. Ești la o vârstă respectabilă. Tot aşa ar trebui să fii și ca om. Iar până la 80 de ani, să nu fi aflat că nu poţi împroşca de-a surda cu gunoi viaţa unui om, lipind “denunţuri tovărăşeşti” pe stâlpi şi pe ferestrele caselor? 

Dacă știi cui a vândut pământ hoțește Vasile Dumitru de ce n-o spui pe șleau?

Zilele trecute, ai lipit multe foi “manifest” bătute la mașina de scris. Le-ai plasat vizibil în drumul oamenilor, pe stâlpii de lângă trotuare, pe uși și clădiri, “la primărie, farmacie, buticuri, peste tot”, spune Vasile Dumitru necăjit.  Titlul subliniat: “ÎNȘTIINȚARE. Pentru a fi luată la cunoştință de toți foștii membri ai fostului CAP și urmașii acestora”. El e acuzat că prin “măsurători mascate, împreună cu fostul primar Apostol Mușat au în-străinat unor persoane necunoscute 1,40 ha de teren”, aparținând localității.     

“Niște minciuni și tâmpenii”, continuă Vasile Dumitru revoltat, “puse pe hârtie de fostul președinte de CAP din timpurile comuniste, Gheor­ghe Ionescu, pe care Decembrie ’89 l-a prins în plinătatea funcției de peste 20 de ani. Apoi, a ajuns președintele Societății Agricole Snagov-Ghermănești. Și aici și-a făcut toate treburile, fără să dea socoteală nimanui”.  

Timpul șușotelilor?

Zilele de după arestarea fostului primar pot fi socotite un asemenea moment. 

Perioada asta a specu­lat-o și Gheorghe Ionescu, vigilentul tovarăș, altminteri „un bun meseriaș agricol, dar care nu a acceptat niciodată ca cineva să-şi bage nasul în treburile lui, la Asociația Agricolă. Acolo, face și desface toate, după bunul plac”, spune cel pus la zid pe nedrept. 

Una din legile adevarului

Chiar dacă un milion de oameni cred într-o prostie, tot prostie rămâne! Minciuna intră și ea în acestă categorie. 

Totul a pornit, se pare, de când un proiect de suflet al lui Vasile Dumitru i-a fost împărtășit „fostului”. Este vorba despre ce vrea să facă „Fundația Cultural- Umanitară SO.SI.SE.SA.” ( Sociability, Sympathy, Service, Salvation), într-un timp relativ scurt. 

Adică ridicarea unui Centru Complex de Tratamente Geriatrice,  pentru care se zbat să găsească fonduri din resurse UE oameni inimoși, în frunte cu acuzatul, care este și președinte onorific al așezământului. Lângă el – președintele executiv al Fundației, Ghiocel Bontaș, dar și secretarul de stat Raed Arafat care vrea să anexeze complexului o mini stație de Salvare și un helioport pentru intervenții rapide. Construcției îi trebuie însă un teren pe care să fie ridicată. Despre asta a discutat sincer Vasile Dumitru cu cel care, acum, îl acuză de furt.    

Spaimă sau slăbiciuni ale vârstei ?

“El a avut impresia că vreau să-l păcălesc, sau așa ceva. M-am dus cu dosarul la el, cu bună credință. Am văzut eu că se uita la mine cumva, așa, într-un fel…bănuitor, cred”, mărturisește Vasile. “I-am spus că dacă ar fi de acord cu construcția pe care vrem să o așezăm în Snagovul nostru, se vor crea peste 200 de locuri de muncă. Și că dacă ar accepta să putem folosi terenul, câteva construcții anexe și utilitățile existente din vechiul sediu al CAP, care sunt vraiște acum, stau degeaba și se degradează, am economisi mulți bani din investiție. E-adevărat că el își are acolo biroul, ca președinte al Asociației Agricole. Are și niște chiriaşi, oameni amărâți, care lucrează pentru el în curte… 

L-am asigurat însă că va sta nestingherit în continuare și nu-l va deranja nimeni. Aici cred că stă motivul acuzelor lui, însă fără pic de dreptate sau, mai ales, dovadă”.  

Există și a doua variantă

Vasile Dumitru adaugă: “am găsit pe cineva care ne poate da alt teren de 3 ha. Dar acolo, investiția crește odată cu amenajările deschiderii de șantier. E mai complicat, dar asta e situația.  Merită efortul. 

Va fi un Centru de Geriatrie tip “Ana Aslan”, cu 60 de camere cu 2 paturi, cu săli de recuperare, analize și tratamente. Raed Arafat vrea să îi confere statutul de proiect pilot, exemplu pentru Europa de est și, bineînțeles, să participe cu o sumă de bani de la Ministerul Sănătății”.

Pentru viața lui Vasile n-a fost o a doua variantă

Una peste alta e păcat ce faci azi, nea Gheorghe!  

Nimic asemănător cu perioada Ceaușescu, când, un manifest politic lipit pe uși i-a adus fratelui lui Vasile condamnarea la pușcărie pentru 5 ani, pentru propagandă împotriva orânduirii sociale. Temnița de la Aiud i-a fost casă. Decembrie ’89 l-a prins închis la Rahova. 

A murit astă vară. N-a avut copii.

Poate și din cauza asta Vasile Dumitru a condus timp de 8 ani filiala PNȚ din Snagov, cu peste 1 000 de membri. 

Familia a dus-o greu în timpurile roșii. Mama și-a crescut singură cei 4 copii. Nici măcar o pensie de urmaș de la CAP nu le-a fost sprijin. Și matale erai președinte acolo. 

În timpul nostru prezent, Vasile Dumitru a fost viceprimar, apoi primar interimar, consilier local în mai multe rânduri, președinte onorific al unei organizații umanitare și vrea să construiască ceva pentru oamenii din preajma lui. 

Iar dacă matale, nea Gheor­ghe Ionescu, știi ceva sau ai dovezi despre lucruri necurate în legătură cu acest om, știi ce trebuie să faci. Știi asta încă din vechimea comunistă. 

În rest, sănătate și viață lungă, peste cei 80 ! 

Dacă poți să o faci și înţelept, ar fi chiar un lucru bun.