Încă unul dintre cele cinci proiecte ale Consiliului Judeţean Ilfov (CJI), finanţat cu fonduri europene, respectiv cel privind reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea, extinderea şi echiparea infrastructurii sociale la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Ciolpani a fost demarat şi se află în plină execuţie.

“Calitatea serviciilor de asistenţă socială oferite va fi îmbunătăţită, iar funcţionarea şi dotarea centrului se vor ridica la standarde şi normative în vigoare”, a declarat managerul de proiect, Mihai Stan, la conferinţa de presă organizată pentru prezentarea proiectului. Acesta a vorbit şi despre asigurarea egalităţii de şanse pentru persoanele vârtnice cu handicap, eligibile pentru astfel de servicii sociale şi creşterea calităţii vieţii acestora. Pentru că centrul deserveşte judeţul Ilfov, dar şi Capitala, uneori se întocmesc liste de aşteptare pentru beneficiari. Şi, din păcate, de multe ori, eliberarea unui loc în centru se face doar după decesul unuia dintre ocupanţi. Obiectivul proiectului de îmbunătăţire a managementului şi organizării sistemului de furnizare a servicilor sociale la nivelul instituţiilor din Ilfov – a reprezentat un subiect care l-a incitat pe Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean, care s-a declarat un susţinător puternic al ideii de asumare a răspunderii. Petrache a făcut referire la faptul că, un om, în cazul de faţă, un responsabil al unei autorităţi locale, nu ar trebui judecat înainte de a fi lăsat să ducă la îndeplinire ceea ce a promis. Evident, când acest lucru nu se întâmplă, omul ar trebui să-şi asume responsabilitatea acţinilor nefinalizate sau finalizate prost. O altă temă de discuţie a fost legată de posibilitatea realizării, pe viitor, a unor  evaluări corecte a necesarului de personal în toate centrele sociale din judeţ. Pentru că, spre exemplu, Centrul din Ciolpani se confruntă cu mari deficienţe de personal, pe o tură existând doar două infirmiere care trebuie să îngrijească 50 de bătrâni (la acest moment, 6 cu probleme fizice, 8 cu dizabilităţi somatice, 2 cu probleme vizuale, 10 cu dizabilităţi mintale şi 15 beneficiari cu afecţiuni neuropsihice, dar şi cu 2 cu boli rare sau 9 asistaţi cu probleme sociale). În prezent, bătrânii de la Cioplani sunt mutaţi temporar la Periş, la Centrul înfiinţat în fostul spital din localitate. “La Ciolpani, organigrama este completă, dar personalul este transferat la alte centre”, a explicat directorul instituţiei, Cătălin Popescu. “De aceea trebuie văzut ce putem reloca, ce putem externaliza, la schimb cu generarea de personal suplimentar pentru activităţile cu deficit. Va fi necesar un audit pe resursa umană”, a explicat Marian Petrache. 

Cu motoarele pornite

Contractul pentru reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea, extinderea şi echiparea infrastructurii sociale la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Ciolpani a fost semnat la finele anului 2011 şi este finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 3, Domeniul Major de Investiţie 3.2.. Are o valoare totală de 3.657.605,76 lei, din care cofinanţarea CJI se ridică la 62.370,01 lei, iar data finalizării este stabilită pentru 25 noiembrie a.c.. Proiectul se află în plin proces de implementare, au fost contractate servicile de publicitate, auditul financiar şi de dirigenţie de şantier, lucrările de execuţie în valoare de 1.936.070, 54 de lei, fără TVA, fiind atribuite firmei SC RomService Construct SRL. Centrul de Îngrijire de la Ciolpani este format din corpurile C3 , clădirea pentru asistaţi, corpul C4, centrala termică şi spălătoria şi corpul C5, magazia de alimente. Clădirea C3 a centrului va fi extinsă pe orizontală şi pe verticală prin mansardare, iar la corpul C4 vor fi refăcute complet spălătoria şi instalaţiile sanitare. Se vor monta panouri solare pentru prepararea apei calde menajere, se vor reabilita fosele septice, iar terenul şi spaţiile verzi vor fi, de asemenea, reamenajate. “Sunt o serie de dificultăţi, dar totul va fi gata în termenul contractual. Vom demonstra la final că ceea ce am promis la contractare s-a adeverit”, a declarat, la rândul său, Radu Damian, director general RomService Construct, antreprenorul lucrării. Acesta a completat cu faptul că, deşi are o experienţă bogată în parteneriate cu administraţia publică, de puţine ori a întâlnit manageri de proiect atât de entuziaşti şi implicaţi, cum este Mihai Stan, coordonatorul proiectului de la Ciolpani.