Reginele fructelor în această perioadă a anului, căpșunile au o mulțime de proprietăți terapeutice. Ele constituie tratamentul minune pentru slăbit, pentru ameliorarea durerilor de stomac, a tulburărilor gastrointestinale și după mulți specialiști, elixirul tinereții. Se pare că tot în ele stă și puterea miraculoasă a prevenirii cancerului de sân, de esofag, de colon și a cancerului cervical.

De unde vine puterea vindecătoare a fructelor

 complexul de vitamine B – au un rol deosebit de important în buna funcționare a sistemului nervos și muscular. Acestea îți redau starea de bine când ești trist, depresiv, astenic. Tot ele te ajută să combați anemia, să tratezi diareea și îți protejează inima;

 vitamina C – îți menține tinerețea fiind vitamina care previne uzura celulelor. De asemenea, aceasta îți îmbunătățrște sistemul imunitar, te ferește de infecții, te ajută să previi anorexia mărindu-ți apetitul. Vitamina C îți menține sănătatea părului, a oaselor și a dinților;  

  vitamina K – îți este indispensabilă pentru o sănătate de fier, aceasta fiind vitamina antihemoragică;  

 mangan – este adju­vant în formarea și men­ținerea rezistenței oa­se­lor, danturii și îți crește fertilitatea;   

 potasiu – este cel mai bun protector al inimii și vaselor sanguine. Potasiul îți reglează tensiunea arterială, ținându-te departe de infarctul miocardic, accidentul vascular, bătăile neregulate ale inimii, insuficiența cardiacă etc. 

 magneziu – îți reglează echilibrul calcic și te ferește de pietrele la rinichi și la fiere.

Dieta pentru slăbit

Timp de trei zile pe săptămână menține următorul regim alimentar: 

Micul dejun: un ou fiert tare, o felie de şuncă slabă sau piept de pui fiert şi un shake preparat din lapte degresat şi opt căpşuni mari;

Prânz: o porţie de supă-cremă de legume, ciuperci sau roşii, un piept de curcan la grătar şi un castron plin cu căpşuni proaspete;

Cină: o salată de fructe de sezon în care sunt incluse bineînţeles şi căpşunile, iar o dată la două zile poţi să mănânci şi file de peşte slab la ­grătar.

Reţete pe alese, de la bucătari culese

Înghețată de căpșuni

Ingrediente:

 200 ml lapte

 300 ml smântână dulce 

 450 g căpșuni (proaspete sau congelate)

 200 g zahăr

Mod de preparare: 

Pune fructele într-un blender, presară zahăr peste ele și lasă-le să se omogenizeze cam 20 de minute. Apoi bate smântâna pentru frișcă și amestecă bine cu laptele și pasta de căpșuni. După ce se omogenizează, pune compoziția într-un vas de plastic la congelator și las-o până când îngheață pe margini. Scoate-o din congelator și continuă să mixezi până devine spumoasă. Ca să fie mai cremoasă, repetă procedeul de două ori. La ultima amestecare poți să pui în cremă bucățele de căpșuni. Introdu înghețata la congelator.


Prăjitură cu căpșuni

Ingrediente:

 500 g căpșuni

 400 g făină

 300 g iaurt grecesc

 280 g zahăr

 170 ml ulei

 3 ouă

 1 linguriță esență de vanilie

 1 pliculeț praf de copt

 1 praf de sare

Mod de preparare: 

Spală bine căpșunile, îndepărtează-le codițele și taie-le cubulețe. Toarnă peste ele trei lingurițe de zahăr, amestecă ușor și lasă-le deoparte ca să pregăteși blatul. Mixează ouăle cu zahărul până când obții o compoziție cremoasă, apoi adaugă iaurtul, uleiul și esența de vanilie. Imediat, amestecă sarea cu praful de copt și adaugă-le peste compoziția lichidă. Pune compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și puțin ulei. Peste aluat așează căpșunile tăiate și introdu prăjitura la cuptor cam 35-40 de minute. La final pudreaz-o cu zahăr.


Spumă de căpșuni

Ingrediente:

 200 g căpșuni

 2 albușuri

 200g zahăr

 1 plic zahăr vanilat

Mod de preparare: 

 Începe prin a bate bine albușurile de ouă. Când acestea devin o spumă, adaugă zahărul și vanilia și bate din nou până se întărește compoziția. Apoi pasează căpșunile cu o furculiță și adaugă-le peste albușul bătut spumă. Cu un tel (nicidecum cu mixerul) amestecă spuma până se omogenizează. Bagă spuma la congelator, iar înainte de servire orneaz-o cu bucăți mici de căpșuni, frișcă sau o frunză de mentă.