Pensiile fostelor cadre militare vor reveni, de la 1 octombrie, la nivelul din 2010, când au fost recalculate în scădere.

De această măsură va beneficia un număr de aproximativ 18.600 de militari, după ce Parlamentul a adoptat legea care prevede reîntregirea pensiilor.

Aplicarea legii va însemna un efort bugetar lunar de zece milioane de lei.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 262 de voturi ”pentru”, 15 voturi “împotrivă” şi 22 de abţineri, proiectul de lege de recalculare a pensiilor.

Proiectul prevede că pensiile militarilor recalculate în 2010, ale căror cuantumuri sunt mai ­mici decât cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, se vor plăti în cuantumul din decembrie 2010, începând de la 1 octombrie 2013.

Aceste pensii se vor menţine în plată până când cuantumul pensiei, rezultat din înmulţirea valorii punctului de pensie cu punctajul mediu anual acordat ca urmare a recalculării sau revizuirii, este mai mare decât cuantumul cuvenit pentru luna decembrie 2010.

Totodată, în cazul în care beneficiarii pensiilor militare au realizat stagii de cotizare după data înscrierii la pensie, cuantumul aferent acestora se adaugă la cuantumul pensiei cuvenite pentru luna decembrie 2010.

Deasemenea, în situaţia în care, ulterior plăţii drepturilor de pensie revizuite conform prevederilor OUG nr. 1/2011, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.