Vineri, 14 iunie 2013, este o dată care va rămâne în istoria orașului Măgurele, dar și în istoria științei românești și europene. Este ziua în care au fost demarate, oficial, lucrările pentru construcția centrului științific care va adăposti cel mai puternic laser din lume. Un laser care, spun specialiștii, va produce o cotitură în acest domeniu, datorită aplicațiilor științifice și tehnologice care vor putea fi dezvoltate prin intermediul său.

La ceremonia de inaugurare au participat peste 400 de invitați. Au fost prezenți premierul Victor Ponta, comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, secretarul de stat în MEN Tudor Prisecaru, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul economiei, Varujan Vosganian, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, prefectul județului, Speranța Cliseru senatorul Gabriela Firea, deputatul Thuma Hubert, deputatul Ninel Peia, Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, oameni de știință, academicieni, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, numeroși reprezentanți ai presei centrale și locale etc.

În sala în care s-a ținut ședința inaugurală, devenită neîncăpătoare, cuvântul de deschidere l-a rostit Mihnea Costoiu,  ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică. Printre altele, el a ținut să precizeze că această investiție se numără printre primele 5 din lume. „Este un proiect care se găsește la frontiera dintre știință și tehnologie și care va avea implicații în multe domenii. Aici vor lucra 200 de cercetători permanenți, alături de alți o mie, din multe domenii științifice, care vor veni anual la Măgurele. Orașul va renaște. Laserul ar putea concentra investiții de peste un miliard de euro. Vor fi create 13.000 de locuri de muncă. Va fi un oraș al tehnologiei, un pol de competență, în domeniu”, a spus Mihnea Costoiu.

„Un pas important în lupta împotriva exodului creierelor”

A spus, în cuvântul său, comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn. „Din multe motive este un proiect emblematic, nu doar pentru România ci și pentru Europa. (…)Tehnologia de aici va putea fi utilă cercetătorilor din lumea întreagă. Proiectul de la Măgurele este primul de o asemenea anvergură pentru acest tip de infrastructură ce va fi realizat în noile state membre ale Uniunii. Este pentru prima dată când fondurile structurale vor finanţa infrastructura în domeniul ştiinţific”, a adăugat comisarul european.

Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a afirmat în nenumărate rânduri, că și-a propus să transforme orașul Măgurele și împrejurimile într-un pol de competitivitate științifică. „Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Phisics), prin unicitatea lui, poate avea un impact deosebit asupra unui teritoriu extins. Vom putea vorbi, în viitorul apropiat, poate, de Laser Valley, dar pentru asta trebuie să pornim de la ideea mai largă a unui posibil cluster High-Tech, în care Măgurele să fie punctul radiant, hot-spot și Smart City”, a susținut Marian Petrache la conferința „Orașele Viitorului”.

Cu ocazia festivității de inaugurare, președintele CJI a ținut să mulțumească tuturor celor implicați în acest proiect. „Pentru acest eveniment, începerea lucrărilor la cel mai puternic laser construit de om, trebuie să fim recunoscători acestor oameni minunați de la Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei și, de asemenea, să mulțumim Uniunii Europene, Comisiei Europene, domnului Comisar Johannes Hahn personal, pentru că a înțeles importanța și unicitatea acestui proiect științific, obținând în acest fel finanțarea. Totodată începerea acestui eveniment, ne obligă pe noi, domnule prim-ministru Victor Ponta, Guvernul României, Consiliul Județean Ilfov, Primăria Capitalei, Consiliul Local Măgurele, să acordăm întreaga noastră atenție și tot sprijinul nostru astfel încât acest proiect, acest vis, să se transforme în realitate și să aducă beneficiile pe care le așteptăm, atât localității noastre, cât și națiunii, Europei și lumii întregi”, a spus Marian Petrache.

ELI-NP, un proiect-fanion la nivel european și mondial

La rândul său, premierul Victor Ponta şi-a exprimat convingerea că la Măgurele vor veni să lucreze la acest proiect “cu totul special”, alături de români, mulţi cercetători străini. „Cred că la acest proiect 10 – 20 de ani de acum încolo va fi nevoie de tineri cercetători, care vor fi destul de bine plătiţi, destul de bine motivaţi să vină să lucreze aici. (…) Sunt foarte multe lucruri de făcut pentru ca acest proiect să se finalizeze şi să se dezvolte. Se pot întâmpla lucruri în România pe care noi nu le credeam posibile. Da, putem să avem cel mai mare proiect de cercetare finanţat din fonduri europene şi e cel mai mare proiect, vorbesc ca sumă, pentru 260 milioane de euro. Da, poate să fie în România, ţara cu atât de multe probleme în absorbţia fondurilor europene. Putem să facem cercetare în România, putem să facem unul dintre proiectele-fanion la nivel european şi mondial”, a afirmat premierul.

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a apreciat la utilitatea acestui proiect. „Ca medic, apreciez utilitatea proiectului în domeniul medical, pentru că rezultatele acestor cercetări îşi vor găsi aplicabilitatea imediat în diagnosticarea şi tratarea unor boli grave. Se va da şansă la viaţă multor oameni din lumea întreagă. După părerea mea, trăim un moment unic. Intrăm în rândul elitei mondiale. România devine punct de referinţă al progresului cu acest început de astăzi. În sfârşit este recunoscut potenţialul uman de excepţie al ţării noastre, poate cel mai preţios tezaur pe care îl avem noi, oamenii. Astăzi sunt mulţumit din mai multe motive. Ca primar general al Capitalei sunt mândru că Bucureştiul poate contribui la dezvoltarea acestei citadele a cercetării ştiinţifice”, a afirmat Oprescu.

„Capsula timpului”

La finalul discursurilor de inaugurare, oaspeții au fost invitați, în vecinătatea șantierului, pentru a partcipa la a doua parte a ceremoniei. Premierul Victor Ponta și comisarul Johannes Hahn au semnat un document pentru posteritate în care se face referire la eveniment. Documentul a fost introdus 

într-o „capsulă a timpului”, care a fost, la rândul ei, îngropată în fundația viitoarei clădiri care va adăposti laserul ELI-NP. Totodată și ceilalți participanți la eveniment au fost invitați să-și pună semnătura pe un document în care se spunea: „Am așezat astăzi, 14 iunie 2013 la fundația Marii Infrastructuri de Cercetare Extreme Light Infrastructure-Nuclear Phisics acest mesaj pentru generațiile viitoare – «Dacă putem visa, atunci trebuie să și construim»”.

Laser, frate!

Domnul Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară-Horia Hulubei și managerul proiectului a avut amabilitatea să ne prezinte, în mare, această investiție. Iată ce am aflat de la domnia sa:

„Întreg complexul se va întinde pe o suprafață de 10 hectare, iar clădirile aferente vor avea 33.500 de mp. În 2017, când laserul va deveni operațional, aici vor lucra 200 de cercetători din toată lumea. Faptul că a fost aleasă această locație se datorează atât poziției geografice a localității, cât și nivelului înalt de pregătire și competență a cercetătorilor noștri, recunoscut pe plan in­ternațional. Institutul nostru are o vastă experiență în domeniu, de peste 60 de ani în fizica nucleară și de 50 de ani în fizica laserilor. De altfel, primul laser din România a fost construit în 1964, fiind a patra țară din lume care deținea un astfel de dispozitiv.”,

Laserul de la Măgurele va fi unul special. El va genera un fascicul cu o putere totală de 10 petawați, adică 10 urmat de 15 zerouri, sau pu­terea necesară pentru a alimenta 100.000 de miliarde de becuri de 100 de wați. Fasciculul de înaltă energie obținut va acționa sub formă de impuls și  va dura 20-30 de femtosecunde (o femto­secundă=o milionime de miliardime de secundă). Așadar, el nu va funcționa ca un laser obișnuit, al cărui fascicul luminos este continuu. Energia consumată în acest interval de timp va fi infimă, comparativ cu situația în care laserul ar emite continuu timp de o secundă.

 Printre aplicații se numără cele referitoare la imagistică, inclusiv cea medicală, la schimbarea proprietăților unor materiale, de mare folos în industria electronică, la producerea de noi izotopi, cu aplicații inclusiv în terapia cancerului, determinarea și depistarea de materiale radioactive, managerizarea deșeurilor radioactive.”

De trei ori mai mare ca un hipermarket, infrastructura ELI-NP va fi o adevarată provocare pentru ingineri și constructori. Pentru ridicarea complexului va fi turnat mai mult beton decât la Arena Națională, iar ELI-NP „va fi probabil cea mai mare clădire din Europa alimentată cu energie din surse neconvenționale”, printr-un sistem de peste 1000 de pompe geotermale.