Conducătorii de stat și de guvern ai celor 27 de ţări membre UE au convenit în noaptea de 27-28 iunie, la ultima ședinţă a Consiliului European, asupra unui plan de luptă contra șomajului în rândul tinerilor. 6 miliarde de euro vor fi puși deoparte pentru luptă, iar suma ar putea să crească ulterior.
Cei 27 au acceptat să concentreze pentru perioada 2014-2015 suma de 6 miliarde de euro în credite bugetare europene, prevăzute iniţial pentru o perioadă de 7 ani. Banii sunt destinaţi finanţării unui mecanism care să garanteze tinerilor europeni găsirea unui loc de muncă, un stagiu sau o ucenicie. Conform cifrelor din datele Comisiei Europene, rata de șomaj în rândul tinerilor sub 25 de ani a atins 23,5 % în Europa, mai exact 6 milioane de persoane.
De unde vin banii ?
Câţiva dintre cei 27 au socotit că suma de 6 miliarde este insuficientă. De aceea, pentru a aduna suma, conducătorii UE au decis că ea ar putea fi completată, după 2015 cu credite care vor apărea datorită flexibilităţii introduse în gestiunea liniilor bugetare ale Uniunii. « Flexibilitatea înseamnă că vor fi substanţial mai mulţi bani decât cele 6 miliarde » a declarat presei președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. El a făcut o altă evaluare, în jurul sumei de 8 miliarde de euro.
În consecinţă, Banca Europeană de Investiţii va finanţa infrastructuri de instruire și învăţământ superior iar aceste finanţări se vor concentra pe acele regiuni ale UE unde rata șomajului în rândurl tinerilor este mai mare de 25%, adică 13 ţări.Principalele beneficiare vor fi Spania, Grecia, Italia și Franţa.
Apoi, tot legat de finanţare, atât Comisia Europeană cât și statele membre UE s-au pus de acord să exploreze toate posibilităţile pe care le oferă Fondurile Sociale Europene, unul dintre principalale instrumente financiare create la nivelul UE. Toate lucrările pregătitoare, se arată în documentul de la finalul reuniunii, vor fi astfel făcute pentru ca iniţiativa de angajare a tinerilor să fie pe deplin operaţională până în luna ianuarie 2014 și pentru ca beneficiarii regiunilor UE unde rata de șomaj în rândul tinerilor este mai mare de 25% să poată avea în conturi primii bani.
Există și o primă condiţie de a primi finanţările necesare locurilor de muncă pentru tineri: Toate statele membre beneficiare ale Iniţiativei pentru angajarea tinerilor trebuie să pună pe hârtie până la sfârșitul anului 2013 un plan concret de luptă contra șomajului. Celelalte state membre sunt și ele încurajate să alcătuiască astfel de planuri în 2014. Cât despre Comisia Europeană, aceasta va prezenta în 2016 un raport asupra punerii în operă a iniţiativelor pentru găsirea de locuri de muncă pentru tineri.
La această ședinţă, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy (foto), a anunţat primirea Croaţiei în rândul statelor europene. De aici înainte, Uniunea Europeană are 28 de state